Vlaams Parlement keurt regels voor pop-uphuur goed

Door Lorin Parys, Jos Lantmeeters, Andries Gryffroy op 9 juni 2016, over deze onderwerpen: Ondernemen, Huren
pop-upkapper

Het Vlaams Parlement heeft nieuwe regels goedgekeurd voor de handelshuur voor pop-upwinkels. Die moeten onder meer rechtsonzekerheid voorkomen bij huurder en verhuurder. Met het nieuwe decreet wil de N-VA ook korte huurcontracten binnen een wettelijk kader eenvoudiger maken.

“Het probleem vandaag is dat eigenaars van winkelpanden vaak verkiezen om hun pand leeg te laten staan, in plaats van het tijdelijk te verhuren, omdat ze vrezen dat de strenge handelshuurwet van toepassing zal zijn. Daar maken we nu komaf mee”, zegt Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters. “Met dit decreet slaan we een driedubbele slag”, vult zijn collega Lorin Parys aan. “Om te beginnen nemen de nieuwe, eenvoudige regels de drempels weg voor startende ondernemers: als hun handelsconcept niet aanslaat, hoeven ze geen drie jaar huur meer te betalen. Daarnaast geven we eigenaars van winkelpanden de zekerheid die ze zoeken: dit decreet neemt alle juridische onzekerheid voor huurder en verhuurder weg met duidelijke afspraken over beëindiging, lasten en mogelijkheden tot verbouwing. Ten slotte reiken we lokale besturen een puzzelstukje aan in hun beleid tegen leegstaande handelspanden.”

Pop-up in cijfers

Tijdelijke winkels worden ook steeds populairder, terwijl handelspanden nog te vaak leeg blijven staan. “In een kwart van de Vlaamse steden en gemeenten sprongen de afgelopen twee jaar pop-uphandelszaken uit de grond. Dat blijkt uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen”, zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy. “Daaruit blijkt ook dat 16 procent van de lokale besturen tijdelijke handelszaken ondersteunen met bijvoorbeeld subsidies of materiële ondersteuning bij de herinrichting van het handelspand.”

Springplank naar duurzame handel

In 2013 startten 7.476 bedrijven in de kleinhandel en 4.603 in de horeca, samen goed voor 17 procent van de starters. Maar in de horeca bijvoorbeeld bestaat vijf jaar na oprichting bijna de helft van de ondernemingen niet meer. “We willen tijdelijke concepten inzetten als springplank naar duurzame investeringen in kleinhandel. Daarmee stimuleren we innovatieve concepten en zorgen we voor een hogere overlevingsgraad voor starters”, besluit Parys.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is