Sinds 2017 is de VREG een autonome dienst met rechtspersoonlijkheid, die onder toezicht staat van het Vlaams Parlement. Dat toezicht houdt in dat het Vlaams Parlement onder meer het ondernemingsplan en de begroting bespreekt. Het ondernemingsplan is een document dat de Vlaamse energieregulator jaarlijks opstelt, waarin hij zijn strategische en operationele doelstellingen toelicht.

Te summier en onvoldoende transparant

De werking van de regulator wordt gefinancierd via een dotatie vanuit het Energiefonds. Vorig jaar bedroeg de dotatie zo’n 6,55 miljoen euro en voor 2021 wordt hetzelfde bedrag vooropgesteld.  Deze dotatie moet echter wel ook goedgekeurd worden door het Parlement. “Maar op basis van de ingediende begroting 2021 valt de dotatie van de VREG niet goed te keuren”, vindt Andries Gryffroy. “Deze begroting is veel te summier en onvoldoende transparant, het financiële plaatje blijft na de bespreking van vandaag onduidelijk. Er is bijkomende informatie nodig.”

Sterker onderbouwde begroting nodig

“Als Vlaams Parlementslid is het mijn taak om de VREG te controleren en kritisch te blijven tegenover zijn doelstellingen, zijn manier van werken en zeker ook zijn begroting”, vervolgt Gryffroy. “Het zou wat wrang en zelfs onverantwoord zijn om een dotatie van 6,55 miljoen euro goed te keuren, zonder dat daar een duidelijk kostenplaatje tegenover staat. We vragen dus een sterker onderbouwde begroting”, besluit hij.

De VREG zal op vraag van de commissieleden bijkomende informatie verschaffen. Een stemming over de dotatie zal tijdens de commissievergadering van 2 december plaatsvinden.