Virtual Reality meet het verkeersgedrag van jonge fietsers

Door Ben Weyts op 4 september 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Verandering
Jonge fietsers

De UGent ontwikkelde een virtual reality test die nagaat hoe jonge fietsers omgaan met gevaarlijke verkeerssituaties. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeerde 175.000 euro in de test. Hij kroop zelf op de virtuele fiets om zijn verkeersgedrag te testen. “Dankzij deze test kunnen we in het hoofd van jonge fietsers kruipen. We willen op die manier beter begrijpen welke gevaarlijke situaties kinderen op tijd herkennen”, zegt Ben Weyts.

Gevaarherkenning

De virtual reality test meet en traint de gevaarherkenning bij jonge fietsers. Een 200-tal kinderen krijgt de kans om rond te fietsen in een virtuele omgeving. De proefpersonen krijgen gevaarlijke situaties voorgeschoteld in een volstrekt ongevaarlijke omgeving. Op basis van hun oogbewegingen kunnen onderzoekers nagaan hoe de jonge fietsers omgaan met het gevaar.

Rijopleiding aanpassen

“Hoe meer we weten over het verkeersgedrag van jonge fietsers, hoe beter we kunnen inspelen op hun noden”, zegt minister Weyts. “Dankzij deze test gaan we veel bijleren over de gevaren die kinderen bedreigen in het verkeer. Op basis van de resultaten kunnen we bijvoorbeeld de sensibilisering of zelfs de rijopleiding aanpassen. We kunnen de test ook beschikbaar stellen in scholen of opleidingscentra.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is