Videoverhoor vermijdt dure en risicovolle transporten bij strafzaken

Door Kristien Van Vaerenbergh op 13 april 2015, over deze onderwerpen: Justitie, Verandering
Videoverhoor vermijdt dure en risicovolle transporten bij strafzaken

N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh wil dat onze rechtbanken en parketten een verdachte via videoconferentie kunnen verhoren. Nu is dat nog niet mogelijk bij strafzaken. Een verhoor op afstand vermijdt dure en risicovolle transporten van de gevangenis naar de rechtbank.

“Er moet altijd één begeleider meer aanwezig zijn dan het aantal over te brengen personen”, verduidelijkt Van Vaerenbergh. “Bovendien begeeft de beklaagde zich buiten de gevangenis: hij of zij kan dat zien als een kans om te ontsnappen.”

Duur en risicovol

De begeleiding is volledig voor rekening van de agenten van het veiligheidskorps. Daardoor ontbreekt het hen aan de nodige tijd voor de beveiliging van magistraten, griffiers, advocaten en burgers in de gerechtsgebouwen. Het jaarlijkse budget voor dat veiligheidskorps bedraagt twintig miljoen euro. Ter vergelijking: het invoeren van verhoren via videconferentie vergt een investering van 90.000 euro per systeem. “Marc Dutroux overbrengen van de gevangenis naar het justitiepaleis in Brussel kostte de belastingbetaler 100.000 euro. Een smak geld voor een korte zitting die evengoed vanuit de gevangenis had kunnen plaatsvinden”, vindt Van Vaerenbergh.

Wetgeving achter op technologie

De huidige wetgeving voorziet geen mogelijkheid om beklaagden of personen in voorlopige hechtenis te verhoren via video. Er zijn slechts twee manieren om te verschijnen voor de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling: persoonlijk of vertegenwoordigd door een advocaat. Van Vaerenbergh dient nu een wetsvoorstel in dat ook het verhoor op afstand mogelijk maakt.

Nochtans is het gebruik van videoconferenties voor verhoren geen wereldvreemd idee. Nederland past het al tien jaar toe. En ook in België ging in 2002 een proefproject van start, dat echter al na vier maanden werd stopgezet omdat een rechtbank oordeelde dat het in de praktijk onwettig was, ook al was het technologisch een succes. Bij burgerlijke zaken kan het wel en wordt het ook al toegepast door rechtbanken van Hasselt en Tongeren en het hof van beroep van Antwerpen. En het federaal parket gebruikt sinds 2013 videoconferenties ter vervanging van buitenlandse rogatoire commissies. Zo vermijdt het dure en tijdrovende buitenlandse verplaatsingen om verdachten te ondervragen. In 2010 kostten zo’n veertig rogatoire commissies de belastingbetaler in totaal 320.000 euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is