Darya Safai (40) vluchtte in 1999 uit Iran nadat ze bij een studentenbetoging was opgepakt en door het regime tot twee jaar gevangenis veroordeeld. In België maakte Safai haar studies tandheelkunde af en samen met haar man richtte ze praktijken op in Brussel en Antwerpen.

Voorbeeld voor allen

Naar jaarlijkse traditie ontving Safai de Ebbenhouten Spoor uit handen van Louis Ide, algemeen secretaris van de N-VA. Die prees haar succesvolle integratie in Vlaanderen, haar inzet voor vrouwenrechten, maar ook haar scherpe bijdragen aan het maatschappelijke debat en haar ondernemerschap. "Je bent het levende bewijs dat je zonder je achtergrond te verloochenen, kan participeren in onze gastvrije maatschappij. Je bent een voorbeeld voor alle nieuwe Vlamingen, maar ook voor de Vlaming in het algemeen", sprak hij.

Safai treedt in de voetsporen van sommelier Sepideh Sedaghatnia, opera-intendant Aviel Cahn, acteur Gilbert Nyatanyi (‘Gilberke’ in ‘Alles kan beter’), bokser Sugar Jackson, chirurg Nasser Nadjmi, atlete Svetlana Bolshakova en cardioloog Pedro Brugada. Opvallend: zij is al de derde laureaat van Iraanse afkomst. Na afloop klonken de genodigden dan ook op Noroez, het Perzische Nieuwjaar dat traditioneel op 21 maart gevierd wordt.

Start video

Voorwoord Bart De Wever (PDF-bestand, 40 kB)

Toespraak Louis Ide (PDF-bestand, 41 kB)

Dankwoord Darya Safai (PDF-bestand, 30 kB)