Video: Vrouwenrechtenactiviste Darya Safai krijgt prijs voor bijzondere verdienste als nieuwe Vlaming

Door N-VA op 21 maart 2016, over deze onderwerpen: N-VA

De Ebbenhouten Spoor gaat dit jaar naar de Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste en tandarts Darya Safai. Met die prijsuitreiking zet de N-VA elk jaar een verdienstelijke nieuwe Vlaming in de kijker. Safai raakte bij het grote publiek bekend toen ze stelling innam tegen Anderlechtvoetballer Mahmoud ‘Trezeguet’ Hassan, die vrouwengezichten had gewist op een Facebookfoto. “Helaas is de Ebbenhouten Spoor vandaag meer nodig dan acht jaar geleden”, meent N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Populistisch rechts heeft overal in Europa weer de wind in de zeilen. En de kleine daden van elke dag worden in vele hoofden tenietgedaan door geweld dat op maximaal symbolisch effect mikt."

Darya Safai (40) vluchtte in 1999 uit Iran nadat ze bij een studentenbetoging was opgepakt en door het regime tot twee jaar gevangenis veroordeeld. In België maakte Safai haar studies tandheelkunde af en samen met haar man richtte ze praktijken op in Brussel en Antwerpen.

Voorbeeld voor allen

Naar jaarlijkse traditie ontving Safai de Ebbenhouten Spoor uit handen van Louis Ide, algemeen secretaris van de N-VA. Die prees haar succesvolle integratie in Vlaanderen, haar inzet voor vrouwenrechten, maar ook haar scherpe bijdragen aan het maatschappelijke debat en haar ondernemerschap. "Je bent het levende bewijs dat je zonder je achtergrond te verloochenen, kan participeren in onze gastvrije maatschappij. Je bent een voorbeeld voor alle nieuwe Vlamingen, maar ook voor de Vlaming in het algemeen", sprak hij.

Safai treedt in de voetsporen van sommelier Sepideh Sedaghatnia, opera-intendant Aviel Cahn, acteur Gilbert Nyatanyi (‘Gilberke’ in ‘Alles kan beter’), bokser Sugar Jackson, chirurg Nasser Nadjmi, atlete Svetlana Bolshakova en cardioloog Pedro Brugada. Opvallend: zij is al de derde laureaat van Iraanse afkomst. Na afloop klonken de genodigden dan ook op Noroez, het Perzische Nieuwjaar dat traditioneel op 21 maart gevierd wordt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is