Aan de hand van studies en cijfermateriaal toont Bert Wollants aan dat kernenergie op vlak van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid nog steeds de beste optie is, en dat de plannen voor de bouw van extra gascentrales een zware hypotheek leggen op het klimaat en zelfs de gezondheid van onze inwoners. Ook de bevoorradingszekerheid baart Bert Wollants zorgen. Hij toont aan dat het nucleaire aandeel in onze energiemix niet zomaar kan weggegomd worden.

Ondertussen heerst er heel wat onzekerheid over de vervangende capaciteit van gascentrales, waar er absoluut nog geen zekerheid is over vergunningen. “We weten vandaag niet of er in 2024 voldoende capaciteit zal geveild worden. Dat is 60 procent van onze energiebehoefte”, brengt Bert Wollants aan. Tegelijk stijgen de energieprijzen fors, niet in het minst door het alsmaar duurdere gas dat we importeren, onder meer uit Rusland, dat de markt bespeelt uit louter geopolitieke motieven.

Toch kiest de paars-groene regering voor extra gascentrales. “Waarom moeten die kerncentrales dicht?”, vraagt Bert Wollants zich af. Een zuivere politieke beslissing, zo blijkt. Zowel in 2003 als vandaag, met telkens een Open VLD die een kernuitstap als pasmunt gebruikte voor het premierschap.

Lees ook onze 15 veelgestelde vragen over kernenergie op www.kernenergie.vlaanderen