Kroniek van een aangekondigd uitstel

De verplichte inburgering in Brussel is goedgekeurd in 2017 en moest op 1 januari 2020 een feit zijn. Na een vierde uitstel op twee jaar tijd beloofde Brussels Gezondheidsminister Alain Maron herhaaldelijk dat de verplichte trajecten zouden starten op 1 april. Volgens Gilles Verstraeten was het eigenlijk al lang duidelijk dat die datum niet realistisch was: “De gemeenten bleven met vragen zitten, onder andere omtrent de regelgeving en de digitale applicatie, waarvoor deze maand snel informatie- en opleidingssessies werden georganiseerd. Gezien de aanhoudende onduidelijkheid hebben de gemeenten unaniem het uitstel gevraagd aan Maron. Die heeft nu als nieuwe richtdatum juni gegeven. Dit is gewoon een lijdensweg aan het worden.”

Uitstel naar juni

Minister Maron bleef lange tijd hameren op 1 april als streefdatum, maar meldde tegelijkertijd dat sommige aspecten van het dossier pas in juni zouden klaar zijn. Dat geldt voor het sanctioneringssysteem, het portaal voor de nieuwkomers, maar ook voor de interface die de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de taalgemeenschappen moet mogelijk maken. Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier: “Die uitwisseling is nodig om de inburgeringstrajecten te kunnen uitrollen. Vlaanderen staat al lang klaar om zijn deel van het werk te doen: de nodige budgetten zijn voorzien en de onthaalbureaus zijn voorbereid om hun taken op te nemen.”

Lessen trekken

Verstraeten en Tavernier zijn enorm ontgoocheld met het nieuwe uitstel en vernietigend voor minister Maron. “Ondertussen zijn we aanbeland bij het vijfde uitstel in nog geen twee jaar tijd, ondanks de uitdrukkelijke beloftes van Maron. Zoals gevreesd gaat het dus om niets meer dan een slechte aprilgrap.” Verstraeten benadrukt dat Inburgeringsminister Maron een verpletterende verantwoordelijkheid draagt. “Dit dossier sleept al jaren aan. De gemeenten geven de minister nu het signaal dat zijn aanpak amateuristisch is en dat dit zo niet verder kan. Hopelijk luistert hij.” Tegelijkertijd vraagt Tavernier zich luidop af: “Is Maron voor Vlaanderen nog een geloofwaardige partner? Het is hoog tijd om lessen te trekken.”