Vernieuwde privacycommissie informeert en adviseert beter

Door Peter Dedecker op 24 oktober 2017, over deze onderwerpen: Justitie

De bestaande privacycommissie wordt hervormd tot een Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Dat is het gevolg van nieuwe Europese regels over de bescherming van persoonlijke data, die op 25 mei ingaan. De N-VA nam de gelegenheid te baat om de onafhankelijkheid van de commissie te versterken. Daardoor zal de overheid burgers en bedrijven beter kunnen bijstaan en informeren.

Objectief en transparant

De leden van de GBA mogen geen ander mandaat hebben en kunnen maximaal twee periodes van zes jaar zetelen. Het voorzitterschap wisselt om de drie jaar. “Onafhankelijkheid wordt daarmee een sleutelelement”, zegt een tevreden Kamerlid Peter Dedecker. “Ook de benoemingen verlopen voortaan een stuk transparanter. En de N-VA zorgde er persoonlijk voor dat de nieuwe instelling jaarlijks een objectieve evaluatie krijgt.”

GBA kan tanden tonen en bijten

De nadruk ligt op het informeren, adviseren en begeleiden van de burgers en van bedrijven die gegevens verzamelen en verwerken. Wie buiten de lijntjes kleurt, kan een sanctie krijgen. De GBA kan dus haar tanden tonen en bijten. “De N-VA wil echter geen heksenjacht ontketenen tegen ondernemingen”, besluit Dedecker. “Bedrijven bijstaan om te voldoen aan de privacyregels en overtredingen voorkomen, is beter dan bestraffen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is