Verlengde adempauze voor Vlaamse scholen

Door Ben Weyts op 25 oktober 2020, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs, Coronacrisis
Ben Weyts

De Vlaamse scholen krijgen na volgende week een verlengde adempauze tot en met 11 november. Onze scholen gaan opnieuw open op donderdag 12 november. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts beslist in overleg met de vertegenwoordigers van het onderwijsveld, op basis van een nieuw advies van virologen. Weyts verduidelijkte de maatregel ook in De Ochtend op Radio 1. “De schoolteams hebben al twee maanden keihard gewerkt in ongeziene omstandigheden. Ik vraag onze leraren om waar mogelijk nog één week door te zetten. Dan volgt er een welverdiende en verlengde adempauze.”

Leerkrachten, directeurs en ander onderwijspersoneel leveren al twee maanden lang indrukwekkende inspanningen om de scholen open te houden. Tussen 1 september en de herfstvakantie ligt elk schooljaar de langste periode zonder enige adempauze. Er volgt nu nog één week school, waarna de herfstvakantie begint. Na de herfstvakantie staan twee schooldagen gepland, waarna er weer een vrije dag is ter herdenking van Wapenstilstand.

Twee dagen langer herfstvakantie

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft nu in overleg met de onderwijspartners beslist dat de herfstvakantie verlengd zal worden. De scholen maken de brug naar 11 november en openen opnieuw op donderdag 12 november tot de kerstvakantie. Dat besluit komt er op basis van een nieuw advies dat de virologen vandaag hebben overgemaakt aan de minister. Een verlengde herfstvakantie in het onderwijs biedt virologische voordelen én geeft een welverdiende adempauze aan de schoolteams die fantastisch werk hebben geleverd in de voorbije twee maanden.

Positief verschil maken

“We nemen deze beslissing niet met plezier, want er zijn door corona al véél lestijden verloren gegaan”, zegt Weyts. “Maar volgens de experts kan zelfs een beperkte verlenging van de vakantie nu een positief verschil maken voor de hele samenleving. Als we met een inspanning van 2 dagen ervoor kunnen zorgen dat de scholen daarna weer open kunnen tot de herfstvakantie, dan moeten we die kans grijpen.”

Noodzakelijk om scholen open te houden op lange termijn

De scholen en de ouders krijgen nu de nodige tijd om zich voor te bereiden op een verlengde herfstvakantie. “Ik besef wel dat dit in sommige gezinnen voor organisatorische problemen kan zorgen”, zegt Weyts. “Ouders zijn voorbereid op de herfstvakantie, maar moeten nu een oplossing zoeken voor maandag 9 november en dinsdag 10 november. Ik verontschuldig mij bij alle ouders, maar we moeten dit doen zodat de scholen op termijn open kunnen blijven”.

Eerder besliste het Vlaams onderwijsveld al dat scholen uit het secundair onderwijs die kampen met grote moeilijkheden zelf kunnen beslissen om over te schakelen op afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad. Die mogelijkheid blijft natuurlijk overeind om de eerstvolgende week te kunnen overbruggen.

Tekst en uitleg op Radio 1

“We moeten nooit te beroerd zijn om maatregelen te nemen”, gaf minister Weyts tekst en uitleg bij zijn beslissing in De Ochtend op Radio 1. “We moeten wel in proportie handelen en ons ervoor hoeden dat we het zo organiseren dat het risico op besmettingen niet groter maken.” De minister maakt zich sterk dat de verlenging van de herfstvakantie niet de start van een lange sluiting van de scholen is. “Dit is een inspanning net om ervoor te zorgen dat de scholen open blijven tot Kerstmis. Het is nog steeds mijn overtuiging: de scholen moeten openblijven.”

Beluister Ben Weyts in De Ochtend. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is