Verlaagde registratierechten voor sloop en heropbouw vanaf 2021

Door Matthias Diependaele op 21 februari 2020, over deze onderwerpen: Een huis kopen

Op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele keurt de Vlaamse Regering twee belangrijke beslissingen binnen de woonfiscaliteit goed. “Wie een enige en eigen woning koopt en die wil slopen en heropbouwen zal vanaf 1 januari 2021 kunnen genieten van een verlaagd registratierechtentarief van vijf procent in plaats van zes procent. Daarnaast verlengen we vanaf 1 juni 2020 de algemene domicilietermijn van twee naar drie jaar om gebruik te maken van de gebruikelijke vijf  of zes procent registratierechten.”

Verlaagde registratierechten voor sloop- en heropbouw

Wie vandaag een enige en eigen woning koopt en daar ingrijpende energetische renovaties uitvoert, betaalt geen zes maar vijf procent registratierechten. De sloop en heropbouw vallen hier niet onder. Daar brengt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele verandering in. “We willen sloop en heropbouw stimuleren omdat de koper hier in de meeste gevallen meer milieuwinst kan boeken dan bij een verbouwing. Daarom hebben we vandaag beslist om op 1 januari 2021 voor sloop- en heropbouw ook het verlaagd tarief van vijf procent toe te passen. Dat tarief zal ook gelden voor gedeeltelijke wederopbouw.”

Verlenging domicilietermijn

Bij de aankoop van een enige en eigen woning geldt sinds nieuwjaar vijf of zes  procent registratierechten. De voorwaarde is wel dat de koper er zijn domicilie vestigt binnen een termijn van twee jaar vanaf de datum van de authentieke akte. Gebeurt die inschrijving niet of niet tijdig, dan is de koper het normale verkooprecht van 10 procent verschuldigd, verhoogd met een boete van 20 procent. Minister Diependaele: “In de praktijk bleek een termijn van twee jaar te kort, zeker als de koper er eerst nog renovatiewerken moest uitvoeren waarbij er een omgevingsvergunning vereist is. Zodra de werkzaamheden vertraging oplopen, riskeert de termijn van twee jaar te verstrijken, voordat de koper zijn intrek kan nemen in de woning en er zijn domicilie kan vestigen.” Daarom verlengt de Vlaamse Regering deze termijn nu van twee naar drie jaar en dat met ingang vanaf 1 juni 2020. Hierdoor geldt de nieuwe termijn van drie jaar voor alle aankopen tegen het verlaagd tarief sinds 1 juni 2018.

Beschermde monumenten

Bij de aankoop van een enige eigen woning die beschermd is als monument, geldt een tarief van één procent op voorwaarde dat er voldoende wordt geïnvesteerd en gerenoveerd in het pand. “Om die werken uit te voeren heeft de koper vijf jaar tijd maar was hij tot op heden wel verplicht om er zich binnen de twee jaar te domiciliëren. Daarom verlengen we de domicilietermijn voor beschermde monumenten naar vijf jaar”, besluit minister Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is