Gokautomaten komen eraan

De deal is definitief, aldus de minister, en zal ingaan op 28 februari. Vanaf dan zullen gokautomaten van Golden Palace hun opwachting maken in de Press-Shop en Relay krantenwinkels, wist de minister te vertellen. “Met deze verkoop faalt de federale regering in haar ambities om gokken en gokverslaving tegen te gaan en laat ze haar morele voorbeeldfunctie in de steek”, aldus Kamerlid Michael Freilich.

Gebrek aan respect

Het systeem heeft gefaald. Niemand bracht minister De Sutter op de hoogte van de verkoop, noch de directie, noch de raad van bestuur. “Het toont aan dat de leiding van bpost een totaal gebrek aan respect heeft voor de overheid, de belangrijkste aandeelhouder,” vervolgt Freilich.

Overheid promoot gokken

Freilich noemt de deal een blamage en vroeg tevergeefs om de verkoop nog ongedaan te maken. “We geven enerzijds als overheid miljoenen uit om gokverslaving te behandelen terwijl we met deze deal het gokken zelf actief promoten.”

Gokverslaving is maatschappelijk probleem

Het gokbedrijf Golden Palace heeft een fantastische deal gesloten, zegt Freilich: “Ze hebben de jackpot binnengehaald. 174 winkels, laagdrempelig, toegankelijk en verspreid over het hele grondgebied worden binnenkort minicasino’s, en dat betreur ik. Gokverslaving is en blijft een omvangrijk maatschappelijk probleem en leidt tot tal van sociale ellende en menselijke miserie.” Voor Freilich en zijn partij moet de kansspelwetgeving sowieso worden aangescherpt.