Vele kleinere energiemaatregelen financieren helpt mensen echt vooruit

Door Andries Gryffroy op 11 februari 2016, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid
Andries Gryffroy

Energiearme gezinnen moeten een te groot deel van hun beschikbare inkomen besteden aan energiekosten. Of ze moeten dermate op hun energiekosten letten dat elk normaal comfort verdwijnt. De CD&V stelt voor om dat groeiende probleem aan te pakken door het plafond van de Vlaamse Energielening op te trekken tot 50.000 euro en de terugbetalingstermijn algemeen te verlengen tot tien jaar. “Geen goed idee”, vindt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy. “Zo’n drastische verhoging van het geleende bedrag betekent dat de maandelijkse afbetaling kan oplopen tot 500 euro. Zo creëer je net een armoedeval in de plaats van die op te lossen.” Onze energiespecialist pleit voor een andere aanpak, waarbij de energiekost structureel wordt verlaagd via diverse haalbare maatregelen die het armoederisico niet vergroten.

Voor Gryffroy is het voorstel van de CD&V niet alleen contraproductief maar wellicht ook overbodig. “Want grote investeringen, zoals het vervangen van het dak, moet je als huurder normaal gezien niet zelf doen.” De Vlaamse Energielening is daarenboven ook voor eigenaars niet noodzakelijk de beste of goedkoopste optie. “Via je hypothecaire lening krijg je immers je belastingaftrek via de woonbonus en kan je zelfs rentevoeten krijgen die lager liggen dan twee procent.”

‘Energiesnoeiers’ inschakelen

Als alternatief schuift Gryffroy  verschillende kleinere maatregelen naar voren. Zo bepleit hij een grotere rol voor de zogenoemde Energiesnoeiers: mensen die tewerkgesteld zijn in de sociale economie en worden opgeleid om energiebesparende maatregelen uit te voeren. “Die kan je inschakelen om, naast een grondige energiescan van je woning, allerlei aanbevolen werken ook effectief uit te voeren”, verduidelijkt Gryffroy. “Daarbij gaat het ook over kleine ingrepen die een grote impact kunnen hebben op de energiefactuur. Denk aan het overstappen naar energiezuinige ledverlichting, het vervangen van oude energieverslindende elektronica, het plaatsen van thermostatische kranen en tochtstrips, en ga zo maar door.” Gryffroy wil dat we ook voor die kleinschalige werken terechtkunnen bij de Vlaamse Energielening. De Energiesnoeiers kunnen die dossiers mee administratief en praktisch opvolgen.

Duurtijd slim verlengen

Gryffroy vindt het niet aangewezen om het bedrag van de energielening op te trekken voor kwetsbare gezinnen. Maar de terugbetaling spreiden in de tijd, zodat die een meer haalbare kaart voor hen wordt, is wel degelijk een goed idee. “Door de duurtijd te verlengen van vijf tot tien jaar, zal de terugbetaling gelijke tred houden met de besparingen door de energiewinsten. De terugbetaling van een bundel maatregelen met een realistische kost van 1500 euro zou op 10 jaar tijd minder dan 15 euro per maand bedragen, bij een rentevoet van nul procent”, rekent de energiespecialist voor.

REG-premies aftrekken

Ten slotte stelt Gryffroy voor om de bestaande REG-premies voor rationeel energiegebruik, die de distributienetbeheerders toekennen aan personen in energiearmoede, direct af te trekken van het te lenen bedrag. “Zo verlagen we onmiddellijk en bijkomend de maandelijkse afbetaling”, besluit hij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is