Veilige én doenbare voorschriften voor de kleuteropvang

Door Ben Weyts op 12 mei 2020, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Coronacrisis
Kinderopvang

Contactbubbels in de kinderopvang mogen tot 20 kleuters omvatten. Dat en andere voorschriften kwam Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts overeen met zijn collega’s van Welzijn en Binnenlands Bestuur. Andere voorschriften: begeleiders moeten enkel een mondmasker dragen bij contact met andere volwassenen en 1,5 meter afstand houden is niet nodig voor kleuters.

De voorschriften moeten zorgen voor een geharmoniseerde aanpak over heel Vlaanderen. Tot nu toe weken de voorschriften in de opvang onderling van elkaar af. Dat leidde tot verwarring. 

Versoepeling vanaf 15 mei

De geharmoniseerde voorschriften voor de kleuteropvang zijn én veilig én doenbaar. Concreet worden de veiligheidsvoorschriften voor de opvang van kleuters in zowel school als buitenschoolse opvang versoepeld vanaf 15 mei: contactbubbels mogen tot 20 kleuters omvatten, het opvangpersoneel moet alleen een mondmasker dragen bij contact met volwassenen en 1,5 meter afstand houden is weliswaar wenselijk maar niet verplicht bij contacten tussen kleuters onderling en tussen kleuters en hun begeleider.

Buitenschoolse opvang tijdens lesuren

De buitenschoolse opvang staat normaal gezien in voor opvang van kinderen voor en na schooltijd en op woensdagnamiddag. Om de heropstart van de scholen te ondersteunen zal de buitenschoolse opvang vanaf 15 mei ook opvang tijdens schooluren kunnen doen, met voorrang voor kleuters. Want kleuters keren voorlopig nog niet terug naar hun klas. 

Met vallen en opstaan

“De heropening van de scholen wordt hoe dan ook een huzarenstuk”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Hopelijk kunnen deze versoepelde voorschriften en de samenwerking met partners zoals de buitenschoolse opvang toch een beetje druk op de scholen verlichten. Enkele groeipijnen zijn in deze situatie onvermijdelijk, maar met wat vallen en nog meer terug opstaan komen we er wel.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is