Vandalen pesten deelfietsen weg, Brussel kijkt toe

Door Mathias Vanden Borre op 5 september 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid, Wonen en werken in Brussel
Zakenman op step

De laatste weken hebben de deelfietsen van Uber, de elektrische brommers van Felyx en de deelsteps van Hive, Wind en Tier allen ervoor gekozen om (delen van) Brussel te verlaten. De redenen zijn telkens dezelfde: vandalisme, diefstallen en intimidatie. Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre wijt de problemen aan het lakse Brusselse beleid.

Vandalisme pur sang

De foto’s en getuigenissen op sociale media liegen er niet om: kapotgemaakte toestellen in een berm of op een rijweg, nauwelijks enkele maanden na de eerste ingebruikname. Daarnaast duiken er tal van getuigenissen op over diefstallen en zelfs geweld en intimidatie tegen onderhoudspersoneel van deelfietsen, -brommers en -steps. Vandalisme pur sang, meent Vanden Borre.

Goede bedoelingen, harde realiteit

“Dit is bijzonder jammer voor Brussel en de Brusselaar. Ik ben zelf gebruiker van deze deelplatformen en zie welke potentiële voordelen ze hebben. Dit vandalisme zorgt ervoor dat deze goede initiatieven al na enkele maanden opnieuw vertrekken. Het toont aan dat er een kloof gaapt tussen goede bedoelingen en de harde realiteit in bepaalde wijken waar onvoldoende toezicht en sociale controle is”, zegt het Brussels parlementslid.

Oplossingen zijn gekend

De nieuwe meerderheid in Brussel negeert het probleem, vindt Vanden Borre. “Het onderliggende probleem is een ondermaats veiligheidsbeleid in probleemwijken. De oplossingen zijn nochtans reeds jaren gekend. Denk aan buurtinformatienetwerken, slimme veiligheidscamera’s of buurtwachten met sanctiebevoegdheid. Blijkbaar zijn de Brusselse meerderheden niet bereid tot die inspanningen“, besluit Mathias Vanden Borre teleurgesteld.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is