Uitsluiting voor wie veiligheid huishoudhulp niet respecteert (met dank aan Axel Ronse)

Door Axel Ronse op 18 juni 2021, over deze onderwerpen: Werken, Veiligheid
poetsen

De gebruikers van de dienstencheques die de veiligheidsvoorschriften niet naleven, kunnen vanaf nu tijdelijk worden uitgesloten uit het systeem en dus niet langer een beroep doen op de huishoudhulpen. Dat werd woensdag beslist in het Vlaams Parlement. “Een mooi signaal van respect naar alle huishoudhulpen”, geeft Axel Ronse aan, die het idee opwierp in het Vlaams Parlement.

Tijdens de coronacrisis zijn de huishoudhulpen in moeilijke omstandigheden blijven werken. Verschillende bevragingen bij de huishoudhulpen toonden aan dat een meerderheid van de huishoudhulpen zich onveilig voelen tijdens het werk. Sommige gebruikers getuigen van weinig respect, minachten de arbeidsvoorschriften of komen de veiligheidsafspraken niet na.

Huishoudhulpen verdienen ons respect

Vlaanderen investeert fors in de dienstencheques. Die ondersteuning is echter niet vrijblijvend. Zowel de dienstencheque-ondernemers als de gebruikers moeten de voorwaarden respecteren. Vandaar stelde Vlaams Parlementslid en arbeidsmarktspecialist Axel Ronse in december 2020 voor om op te treden tegen schendingen van de veiligheidsvoorschriften, onbeschoft gedrag of het misprijzen van de huishoudhulp. “De huishoudhulpen verdienen ons respect. Ook tijdens deze coronacrisis dragen ze hun steentje bij om de gezinnen bij te staan voor de huishoudelijke taken. We verwachten van de gebruikers dat ze de huishoudhulpen en optimale en veilige omstandigheden laten werken”, stelt Ronse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is