Tot nu was er nog geen verbod op stroomhalsbanden die via een druk op de knop een elektrische schok toedienen aan een hond of kat of stroomhalsbanden die honden afstraffen wanneer ze blaffen. Instanties zoals het leger en de politie gebruiken stroomhalsbanden vaak om dieren af te richten. Er was ook verzet van bepaalde gedragstherapeuten, die beweerden dat stroomhalsbanden voor hen noodzakelijke instrumenten zijn.

Beslissing komt er na bevraging bij 2.700 hondenwerkers

Vlaams Dierenminister Ben Weyts vroeg en kreeg een advies van de Raad voor Dierenwelzijn. De Dienst Dierenwelzijn deed ook een bevraging bij zo’n 2.700 hondengedragstherapeuten, trainers, medewerkers van hondenscholen en jagers. Daaruit bleek onder meer dat een grote meerderheid van de gedragstherapeuten geen graten ziet in een verbod op stroomhalsbanden. Weyts legt nu een uitdoofscenario vast voor het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden.

Overgangsperiode om over te gaan op diervriendelijke alternatieven

Vanaf 1 januari 2027 zijn stroomhalsbanden met een afstandsbediening en stroomhalsbanden die honden schokken toedienen wanneer ze blaffen verboden in Vlaanderen. Er komt geen uitzondering voor leger, politie of gedragstherapeuten. In de overgangsperiode tot 1 januari 2027 kunnen ook instanties zoals het leger en de politie zich verdiepen in diervriendelijke alternatieven. Halsbanden die ingesteld zijn op een onzichtbare omheining blijven toegelaten. Bij dit soort halsbanden voelt het dier alleen iets wanneer een bekende begrenzing overschreden wordt.

Het is onze plicht om dierenleed te vermijden

“Stroomhalsbanden voor honden werden lange tijd niet in vraag gesteld, maar we zijn als Vlaamse samenleving geëvolueerd”, zegt minister Weyts. “Het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook effectief te vermijden. Achterhaalde instrumenten zoals de meeste stroomhalsbanden horen niet meer thuis in Vlaanderen.”