Treinen minder stipt? NMBS-top minder loon

Door Inez De Coninck op 8 februari 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar vervoer, NMBS
station Leuven

In de nieuwe beheersovereenkomst met de NMBS moeten duidelijke doelstellingen én concrete cijfers opgenomen worden over de stiptheid, de efficiëntie en de toegankelijkheid van de spoorwegen. Kamerlid Inez De Coninck vraagt ook dat het loon van het topmanagement afhankelijk wordt van de behaalde doelstellingen.

“Als de NMBS minder goed presteert op bijvoorbeeld stiptheid, dan zullen de directieleden dat dus voelen”, verklaart De Coninck. “Op die manier worden ze gestimuleerd om beter te presteren. De NMBS is het aan de reiziger verplicht om stipter te rijden en beter te presteren als bedrijf.”

Bindende doelstellingen

De beheerscontracten zijn hét middel bij uitstek om de wensen van de overheid voor de spoorwegen te realiseren. Momenteel onderhandelt de regering hierover met de spoorbedrijven. “Het moet duidelijk zijn hoe stipt de treinen moeten rijden, hoe efficiënt men moet werken, en hoe men de toegankelijkheid gaat verbeteren voor personen met een beperking”, besluit Inez De Coninck. “Vervolgens is het aan de NMBS om deze doelstellingen ook effectief te halen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is