Taboe blootgelegd

Het Oxfam-schandaal kostte de ngo duizenden donateurs en haar bekendste goodwillambassadeurs. Het besmeurde ook de reputatie van de vele vrijwilligers. “Het legde ook het taboe in de humanitaire en ontwikkelingssamenwerking bloot: mensen in kwetsbare omstandigheden worden het slachtoffer van uitbuiting, vaak zijn de hulpverstrekkers zelf dader. Dit komt in alle vormen van hulpverlening voor waar de machtsverhoudingen zeer onevenredig zijn”, legt Rita Bellens uit.

Morele criteria

Om gelijkaardige schandalen in de toekomst te vermijden pleitten Kamerlid Bellens en haar collega An Capoen begin dit jaar voor een bindende ethische code voor ngo’s die federale subsidies ontvangen. “Het is een pleidooi voor meer transparantie, responsabilisering en de mogelijkheid voor slachtoffers en klokkenluiders om gehoord te worden. We geven enkel financiële steun als organisaties aan een reeks morele criteria voldoen", verduidelijk Rita Bellens.

Resultaat

De Taskforce die de minister oprichtte, kwam kennelijk tot dezelfde vaststellingen en aanbevelingen. De minister kondigde een ethische code tegen 15 juni aan. Kamerlid Bellens: “Uiteraard zijn we blij dat er snel werk gemaakt zal worden van het charter. De slachtoffers verdienen beter vandaag dan morgen een oplossing. Uiteindelijk is het enkel het resultaat dat telt.”

Open dialoog

Rita Bellens roept wel op tot een open parlementair debat. “Nu verdwijnt het hele overleg weer naar achterkamers. Dit dossier ging juist over meer openheid en transparantie. De slachtoffers, de klokkenluiders, de belastingbetaler, maar ook de internationale organisaties zelf, hebben baat bij een open dialoog. Geen geheimen meer, iedereen heeft het recht om gehoord te worden en bij te dragen tot een betere bescherming. We hopen dan ook dat de minister dit inziet”, besluit Kamerlid Bellens.