Dure woorden

Loones komt terug op de toespraak in Straatsburg door de Franse president Emmanuel Macron. “Voor Macron moeten de lidstaten meer centen richting EU sturen. Dat die middelen efficiënt en correct moeten worden gebruikt, daarover geen woord. Als Frans president had hij bij uitstek het goede voorbeeld kunnen tonen door zich kritisch uit te laten over het ridicule maandelijkse verhuiscircus naar Straatsburg. Een speech met weinig concrete ambitie, maar wel vol dure woorden dus, helaas ook letterlijk.”

Europese elite blaft, maar bijt niet

Net deze week stemt het Europees Parlement ook over de kwijting van de Europese begroting. “Wat blijkt?”, zegt Loones. “Volgens de Europese Rekenkamer werd in 2016 4,2 miljard euro aan EU-subsidies niet volgens de regels besteed. Toch ziet het ernaar uit dat de traditionele fracties in het Europees Parlement die rekeningen zomaar zullen goedkeuren. De Europese elite blaft zo nu en dan, maar bijt niet. En zeker niet in haar eigen hand.”

Krachtdadiger beleid

Ook de financieringsvoorwaarden voor Europese politieke partijen worden behandeld. Loones: “In 2019 willen de traditionele partijen nog eens 17 miljoen euro extra voor zichzelf uittrekken. Om campagne te voeren voor de Europese verkiezingen. Het kan ook anders. Door niet te gaan voor blinkende verkiezingsbrochures, maar eindelijk wel voor een krachtdadiger beleid dat zorgt voor een veiliger Europa, de migratie inperkt en een gezond jobklimaat creëert. Overigens zie ik niet in waarom er Europees geld naar de politieke partijen zou moeten stromen, terwijl die al ondersteuning krijgen van de nationale lidstaten.”