Totaal gebrek aan transparantie legt smet op onderhandelingen over betere Europese regelgeving

Door Anneleen Van Bossuyt op 9 maart 2016, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt heeft grote bedenkingen bij de manier waarop het Europees Parlement is betrokken bij het interinstitutioneel akkoord over betere regelgeving, waarover Parlement, Raad en Commissie moesten onderhandelen. “Dat Parlement heeft weliswaar net een rapport daarover goedgekeurd, maar in feite zijn de betreffende parlementaire commissies nauwelijks geconsulteerd en kregen de parlementsleden vrijwel geen inzage in de teksten. Een totaal gebrek aan transparantie, waarbij vooral ALDE-fractieleider Guy Verhofstadt als parlementair onderhandelaar boter op het hoofd heeft. Verhofstadt bewees nogmaals dat hij op de oude Europese lijn van Merkel zit, waar akkoorden achter gesloten deuren worden bedisseld en nadien dan maar door de rest aanvaard moeten worden,” haalt Van Bossuyt uit.

Zo hamerde het Europees Parlement meermaals op het belang van een expliciet doel om administratieve lasten te verminderen, wat niet in het akkoord werd opgenomen. “Verhofstadt stelt zichzelf graag voor als de grote voorvechter van een transparant Europa, maar demonstreert net het tegendeel”, stelt Van Bossuyt vast. “Of hij nu een slechte luisteraar of een slechte onderhandelaar is, dat laat ik in het midden.”

Een efficiënter en transparanter Europa

Gelukkig heeft Van Bossuyt er toch mee voor kunnen zorgen dat de aandacht uitgaat naar een duidelijk doel voor lastenverlaging én de onafhankelijkheid van het orgaan dat moet oordelen over de impact van nieuwe wetsvoorstellen. “Ook de mogelijke impact van wetgeving op kmo’s en op de concurrentie kreeg mede dankzij onze N-VA-delegatie een plaats. Niettemin kan het akkoord nog een stevige portie ambitie gebruiken. Zonder een heldere resultaatsverbintenis is het moeilijk om het objectief te bereiken. En dat objectief moet minder maar betere Europese regels zijn.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is