Tomas Roggeman: “Gratis Rail Pass is federale tournée générale op kap van de belastingbetaler”

Door Tomas Roggeman op 19 juni 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit, NMBS, Coronacrisis
Tomas Roggeman

“De federale regering geeft een rondje: zij trakteert, maar de burger betaalt.” Kamerlid Tomas Roggeman is snoeihard voor het plan van de federale regering om elke inwoner gratis treintickets te geven. “Er wordt met belastinggeld gesmost dat het een lieve lust is.”

Federaal minister van Mobiliteit Bellot bereikte een akkoord met de NMBS over de gratis Rail Pass. Elke inwoner van het land zou geen 10, maar 12 tickets kunnen bekomen. Het initiatief wordt “tournée nationale” gedoopt. Het prijskaartje van het initiatief werd eerder deze week door de minister van Begroting Clarinval geraamd op 110 miljoen euro aan verloren inkomsten bij de NMBS.

Federale regering trakteert, burger betaalt

Voor Roggeman komt het voorstel neer op geldverspilling. “De federale regering geeft een rondje: zij trakteert, maar de burger betaalt. Dat is gewoon trakteren op kap van je vrienden. Hoe asociaal kan een maatregel zijn.”

Covid-19 als excuus om geld uit te delen 

Roggeman vraagt zich af wat de gratis treintickets nog te maken hebben met het inperken van de economische impact van de coronacrisis. “De bedoeling was om het noodlijdende openbaar vervoer te steunen. Daar blijft niets van over: er worden meer administratiekosten gecreëerd, terwijl men de commerciële verkoop wegconcurreert met gratis tickets. De rekening moet betaald worden uit de begroting, die roder kleurt dan ooit. Dat maakt de financiële put dieper in plaats van hem te dempen. Er wordt met belastinggeld gesmost dat het een lieve lust is. Covid-19 blijkt het gedroomde excuus om geld uit te delen”, zegt Roggeman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is