Toegankelijker onderwijs voor jongeren met complexe beperkingen

Door Kathleen Krekels op 29 maart 2020, over deze onderwerpen: Buitengewoon onderwijs, Personen met een beperking, Coronacrisis
Kathleen Krekels

“Ons onderwijs is toegankelijker geworden voor jongeren met complexe beperkingen en ernstige gedrags- en emotionele problemen.” Steeds minder kinderen met een handicap vragen een vrijstelling van de leerplicht. Ze doen dan weer steeds vaker een beroep op permanent onderwijs aan huis. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams Parlementslid Kathleen Krekels opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts. “En ook in coronatijd worden deze jongeren niet vergeten.”

Elke jongere is leerplichtig tot de leeftijd van achttien jaar, ook jongeren met een handicap. Voor wie dat onmogelijk is in een school, kan dat met permanent onderwijs aan huis.

Permanent onderwijs 'thuis'

De leerling met een gunstig advies voor onderwijs aan huis, krijgt op die manier vier lestijden per week. Een leerkracht uit het buitengewoon onderwijs komt daarbij aan huis of in de zorginstelling de les geven. Het aantal leerlingen dat permanent onderwijs aan huis krijgt, steeg van 99 in 2014-2015 naar 162 in 2018. “De meeste van deze jongeren krijgen dat onderwijs niet ‘thuis’ maar in de zorginstelling waar ze overdag verblijven”, aldus Krekels. Ze verwijst bijvoorbeeld naar samenwerkingen tussen zorginstellingen en scholen voor buitengewoon onderwijs, die bovendien tips en ideeën meegeven.

Ook tijdens corona

Het systeem is ook tijdens de coronacrisis van kracht. Uiteraard komt er nu geen leerkracht aan huis of in de instelling.  maar wordt digitaal voor een aangepast aanbod gezorgd. Ouders of personeel van de instelling nemen een digitaal lesaanbod op in de dagplanning. “Scholen lijken het recht op onderwijs steeds meer te kunnen invullen voor kinderen met complexe beperkingen en ernstige gedrags- en emotionele problemen. 

Positieve trend

Krekels is alvast lovend: “De Vlaamse Regering maakt nu volop werk van een nieuw begeleidingsdecreet ter vervanging van het M-decreet. Ook daarin moet deze evolutie worden meegenomen opdat voor elke jongere de meest kwaliteitsvolle invulling van het recht op onderwijs kan genieten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is