Toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen

Door Ben Weyts op 22 november 2014, over deze onderwerpen: Mobiliteit, De Lijn, Gelijke kansen, Personen met een beperking, Verandering
Toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil dat mensen met een beperking vlot en snel gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Daarom plant hij een reeks maatregelen die De Lijn beter toegankelijk moeten maken voor mindermobielen. “Want vervoer dat niet openbaar is voor iedereen, is geen openbaar vervoer”, vindt Weyts. De minister schuift vier speerpunten naar voor.

Ten eerste wil minister Weyts de reservatieplicht afbouwen. Vandaag geldt een 24-urenregel die voorschrijft dat reizigers met een beperking minstens een volle dag op voorhand hun reis moeten aankondigen. Samen met De Lijn werkt Weyts aan het permanent toegankelijk maken van prioritaire lijnen. Op lijnen die volledig toegankelijk gemaakt zijn, geldt daarna geen enkele reservatieplicht meer.

Ten tweede wil Weyts ook de enkelvoudige reservatie herbekijken. Vandaag kan men een reiziger met een beperking assistentie weigeren wanneer een andere reiziger reeds assistentie krijgt. “Heel pijnlijk voor gezinnen waar meerdere gezinsleden een beperking hebben”, stelt Weyts vast.

Ten derde lanceert Weyts een gloednieuwe app die reizigers tijdig verwittigt wanneer ze moeten afstappen. Zo krijgen blinden en slechtzienden op bussen of trams zonder halteaankondiging tijdig een waarschuwing. De app is sinds deze week beschikbaar in Google Play en de Apple-appstore.

En ten slotte wil Weyts werk maken van beter toegankelijke bushaltes. Van de ongeveer 40.000 Vlaamse bushaltes is amper 2 tot 3 procent goed toegankelijk voor reizigers met een beperking. “Dat cijfer moet stijgen”, zegt Weyts.

De minister gaat daarom samen met alle betrokken wegbeheerders en vervoersaanbieders een totaalvisie rond toegankelijkheid ontwikkelen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is