Theo Francken wil amokmakers in zwembaden hard aanpakken

Door Theo Francken op 7 juli 2019, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Veiligheid, Politie
Theo Francken in VTM Nieuws

Een aantal publieke zwembaden en recreatiedomeinen kreeg de voorbije weken vervelend bezoek. Groepjes jonge amokmakers vielen er andere gasten lastig en werden zelfs handtastelijk. Kamerlid Theo Francken pleit in het VTM Nieuws voor een harde aanpak: “Wie zich misdraagt, is niet welkom in onze zwembaden.”

Vaak zijn het allochtone jongeren van Marokkaanse afkomst die vanuit Brussel naar de zwembaden afzakken. “Heel veel Marokkaanse jongeren gedragen zich goed, maar er is een harde kern die voor problemen zorgt”, aldus Theo Francken. “Veel van die gastjes zijn ook nauwelijks ouder dan twaalf jaar. Die kan je geen GAS-boete geven, want dat is pas mogelijk vanaf veertien jaar.”

Concrete maatregelen

Maar Francken ziet wel andere mogelijkheden: “Ik denk aan agenten in burger, drugshonden, identiteitscontroles en een zwarte lijst van ongewenste bezoekers. We kunnen die jongeren ook onderweg naar het zwembad al onderscheppen met de hulp van de spoorweg- en snelwegpolitie.”

Daarnaast moeten de ouders hun verantwoordelijkheid nemen. “Men kijkt altijd naar de overheid om dat soort problemen op te lossen. Maar in de eerste plaats is dat een taak van de opvoeders. Ik vraag mij af: waar zijn de vaders en moeders om die jongeren eens goed bij de oren te trekken?” besluit Francken.

Bekijk hier het interview met Theo Francken in het VTM Nieuws. (02:10)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is