Theo Francken tevreden dat strengere vreemdelingenwet overeind blijft

Door Theo Francken op 19 juli 2019, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Theo Francken

Het Grondwettelijk Hof verwerpt alle beroepen tegen de strengere vreemdelingenwet van Theo Francken. Verschillende organisaties, zoals de Franstalige Liga van de Mensenrechten en de Orde van Franstalige Balies, spanden een beroep aan, maar kregen over de hele lijn ongelijk. Theo Francken reageert tevreden: “Criminele vreemdelingen kunnen, mogen en moeten wel degelijk sneller hun verblijfsrecht verliezen en ons land uitgezet worden. Al onze verstrengingen van de migratiewetgeving sinds 2011 hebben de hoogste juridische toets doorstaan.”

De verstrenging van de vreemdelingenwet uit 2017 was omstreden: Groen noemde de nieuwe tekst van Francken zelfs een “deportatiewet”. Sinds 2005 was het onmogelijk geworden om het verblijfsrecht in te trekken van vreemdelingen (iedereen die niet beschikt over de Belgische nationaliteit) die hier geboren zijn of voor hun twaalf jaar zijn aangekomen, zelfs al pleegden ze zware criminele feiten. Salah Abdeslam was het bekendste voorbeeld. Met die toestand maakte voormalig staatssecretaris Francken dus komaf.

“We verkopen geen juridische onzin zoals een ‘migratiestop’, maar hebben ook geen schrik om verandering te brengen en door te zetten als de zoveelste wind van links opengrenzenprotest opsteekt”, besluit Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is