Theo Francken: “Mahdi geeft wel degelijk toe aan de druk van de Waalse linkse meerderheidspartijen”

Door Theo Francken op 23 juli 2021, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Theo Francken

“Staatssecretaris Mahdi zet hier een gevaarlijk precedent.” Op vraag van Kamerlid Theo Francken kwam de commissie Binnenlandse Zaken samen over de plotse opschorting van de hongerstaking van de mensen in illegaal verblijf. Staatssecretaris van Asiel en Migratie Mahdi (CD&V) verklaarde eerder dat er daarvoor geen deal gemaakt zou zijn met de hongerstakers, maar toch gaf hij tijdens de commissie toe dat hij de hongerstakers wel degelijk een prioritaire behandeling van hun dossiers beloofde.    

Staatssecretaris Mahdi bevestigde tijdens de commissie Binnenlandse Zaken dat de hongerstakers prioriteit zullen krijgen bij de behandeling van hun regularisatiedossiers. Daarnaast zullen enkel mensen van de groep hongerstakers een individuele afspraak krijgen met een ambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken in de neutrale zone en tot slot komt voor deze groep de belangrijke woonstcontrole te vervallen.

Lijst van 475 hongerstakers

“Uw riedel gedurende weken was: ‘geen voorkeur, geen voorrang, we willen mensen niet stimuleren om zich te gaan uithongeren.’ En nu doet u dat op drie vlakken juist wél ten opzichte van andere mensen in illegaliteit”, reageerde Francken, die zich verbaasde over het feit dat er met een lijst van 475 namen van hongerstakers zal gewerkt worden. Die lijst zal opgesteld worden door die activistische ngo’s zelf zonder enige controle op waarachtigheid.

Gevaarlijk precedent

De gevolgen daarvan waren vandaag al zichtbaar. De neutrale zone in Brussel, opgezet om de dossiers van de hongerstakers individueel te bespreken, werd overspoeld door mensen in illegaal verblijf die het nieuws vernomen hebben en dezelfde voorkeursbehandeling hoopten te krijgen.  “Staatssecretaris Mahdi geeft dus wel degelijk toe aan de immense druk van de Waalse linkse meerderheidspartijen en zet hier een gevaarlijk precedent. Dat is geen verrassing gezien de penibele positie van CD&V in de paars-groene regering”, concludeert Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is