Terugbetalingsaanvraag voor coronavoucher mogelijk tot 10 jaar na uitgifte

Door Anneleen Van Bossuyt op 30 maart 2021, over deze onderwerpen: Toerisme, Coronacrisis
Anneleen Van Bossuyt

Vanaf één jaar na uitgifte, kan je als consument de terugbetaling van je coronavoucher vragen aan de reisorganisator. Je bent hier echter niet toe verplicht en je kan de voucher desgewenst vaak nog tot 10 jaar hierna aanhouden. Zo blijkt uit antwoord van minister Dermagne op een vraag van N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt.

Van Bossuyt legt uit: “De consument kan sowieso na één jaar de terugbetaling vragen. Wanneer de coronavoucher geen geldigheidstermijn bepaalt, blijft de voucher gelden. Dat betekent dat je als consument de coronavoucher kan aanhouden tot bv. de zomer van 2022, wanneer vrij reizen normaal gezien zeker mogelijk moet zijn. Wanneer de coronavoucher wel een geldigheidstermijn bepaalt, dan kan met de voucher enkel een nieuwe reis geboekt worden zolang de voucher geldig is. Terugbetaling anderzijds blijft mogelijk, ook na verstrijking van de geldigheidstermijn.”

Minister Dermagne bevestigde dat de terugbetaling van de coronavoucher onder de gemeenrechtelijke verjaringstermijn van 10 jaar valt. Van Bossuyt: “Je kan dus tot 10 jaar na de uitgifte van de coronavoucher vragen om een terugbetaling.”

“Dit biedt perspectief voor de reissector. Consumenten die dit willen, kunnen hun voucher dus nog iets langer aanhouden en pas inruilen op het moment dat er weer zicht is op vrij reisverkeer. Zo worden reisorganisatoren nu niet verplicht om die coronavoucher terug te betalen en vermijden ze op die manier in liquiditeitsproblemen of in een faillissement terecht te komen”, besluit Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is