Te weinig welzijnsvoorzieningen in Vlaamse Rand

Door Lorin Parys op 1 september 2015, over deze onderwerpen: Welzijn
Te weinig welzijnsvoorzieningen in Vlaamse Rand

Er zijn te weinig welzijnsvoorzieningen in de Vlaamse Rand rond Brussel. Dat blijkt uit onderzoek van Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA). Hij stelt voor om de investeringen in de welzijnssector beter te spreiden, zodat de Vlaamse Rand zijn historische achterstand geleidelijk kan wegwerken.

In de Bijzondere Jeugdzorg blijkt de achterstand op de rest van Vlaanderen het grootst, met slechts de helft van het gemiddelde aantal plaatsen. “Hoewel je een kind in nood het best niet te ver van huis opvangt, omdat het anders elke link met zijn verwanten dreigt te verliezen, heeft zo’n kind drie keer meer kans om de juiste hulp te krijgen in West-Vlaanderen dan in Halle-Vilvoorde”, stelt Parys vast. Die goede score van West-Vlaanderen is volgens hem ook geen toeval. “De Broeders van Liefde, Caritas en de CM staan daar historisch sterk. Daardoor is er veel infrastructuur uitgebouwd en dat zie je in de cijfers.”

Vicieuze cirkel vermijden

Dat kleiner aantal welzijnsvoorzieningen vertaalt zich logischerwijze ook in een kleiner dan gemiddeld aantal mensen dat in Vlaams-Brabant in de welzijnssector werkt. Diezelfde regio kampt bovendien met hoge grondprijzen. En als er geld voor uitbreiding wordt uitgetrokken, haalt Oost-Brabant het geld vaak binnen ten nadele van de Vlaamse Rand. “We moeten daarom opletten dat we met de welzijnsvoorzieningen in de Vlaamse Rand niet in een vicieuze cirkel terechtkomen”, waarschuwt Parys. “Nieuwe middelen worden verdeeld naarmate er vraag naar is. Aangezien jeugdrechters in de Vlaamse Rand minder geneigd zijn om een plaatsing op te leggen, omdat er toch geen capaciteit is, dreigt de achterstand in de Bijzondere Jeugdzorg er nog toe te nemen.” Parys verwacht dat het in het Vlaams regeerakkoord aangekondigde Vlabzorginvest voor een inhaalbeweging in de Vlaamse Rand zal zorgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is