Ingeplande keizersnede

Onnodige keizersnede wordt vaak gekozen uit praktische en esthetische overwegingen. Het merendeel van de keizersneden wordt op voorhand ingepland. Bij bevallingen via natuurlijke weg is dat beduidend minder. De bevoegde minister geeft toe dat de inspanningen om het aandeel keizersneden te doen dalen, tot hiertoe mislukten.

Knipjes en epidurale

Maar ook bij 'natuurlijke' bevallingen zien we veel medische tussenkomsten, zoals blijkt uit het aandeel “knipjes” en epidurales. Meer dan de helft van de vrouwen onderging een pijnloze bevalling met epidurale analgesie. Ruim 35 procent van de vrouwen kreeg een “knipje”. De overgrote meerderheid (99 procent) van de bevallingen gebeurt nog altijd in het ziekenhuis.

Barenshouding

“Eén van de belangrijkste parameters in dit verhaal, namelijk of een keizersnede medisch gezien aangewezen is of niet, wordt echter niet verzameld”, betreurt Kamerlid Van Camp. “Wat ook in de statistieken ontbreekt, is de barenshouding – de positie waarin de vrouw bevalt. De meeste vrouwen bevallen liggend op de rug, terwijl onderzoek uitwijst dat natuurlijkere houdingen zoals hurkzit op of op de zij tot een vlottere bevalling kunnen leiden en het risico op een 'knipje' verkleinen”, besluit Yoleen Van Camp.

Beluister hier het interview met Yoleen Van Camp in De Ochtend.