Oudere werknemers afschrijven

Het herstructureringsplan bij Proximus doet het debat over het brugpensioen opnieuw oplaaien. Voor oudere werknemers lonkt het SWT. Maar dat werkt dus helemaal niet activerend. “Met het SWT zeggen we eigenlijk: We geloven niet meer in jou. SWT is zowel sociaal als economisch onverantwoord. Sociaal vanwege de grote vergrijzingskost en economisch gelet op het enorm groot aantal permanent openstaande vacatures”, zegt Vlaams Parlementslid Ronse.

Getalenteerde mensen

Vlaanderen kampt inderdaad met een recordaantal openstaande vacatures. Toch vinden maar weinig oudere werklozen hun weg naar werk. “Er zijn ongeveer 84.000 SWT’ers. Dat is een groot aantal getalenteerde mensen die perfect ingezet kunnen worden. Er zijn meer dan 50.000 openstaande vacatures en toch is er een groep SWT’ers die we niet aan de slag krijgen,” legt Axel Ronse uit.

SWT uitdoven

De VDAB heeft zijn werking naar SWT’ers versterkt door meer vacatures aan te bieden. In 2018 ging het om in totaal ruim 617.000 vacatures. Aan de VDAB ligt het dus niet. “De lage instroom ligt aan het statuut zelf”, zegt Axel Ronse, die ervoor pleit om het brugpensioen af te schaffen. “Mijn partij zal dat bij de komende verkiezingen en regeringsvorming terug op tafel leggen. We moeten de verworven rechten niet afnemen, maar een nieuwe toestroom is onverantwoord. We moeten het systeem dus laten uitdoven.”