Stroomplan bundelt krachten tegen drugscriminelen

Antwerpse haven

Met het Stroomplan bindt de federale regering de strijd aan met de drugsproblematiek in de haven van Antwerpen en de criminele netwerken die actief zijn in de stad. Het plan bundelt de krachten van lokale en federale politie, douane, sociale en fiscale inspectie en parket in één taskforce van op termijn 80 mensen. “De drugsbendes ontwrichten de stad en de samenleving. De taskforce moet hun malafide businessmodellen kraken”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Betere screening

Centraal in het Stroomplan staat de verbeterde screening van alles wat de Antwerpse haven binnenkomt. Het plan bevat daarnaast ook een proefproject rond de screening van havenmedewerkers. “Bepaalde functies zijn gevoelig voor corruptie. Bedrijven die dat willen, zullen de kans krijgen mensen voor die functie te screenen”, legt minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon uit.

Maximale openheid en maximale controle

Ook de douane krijgt versterking. Er komen 30 extra medewerkers en modernere scanners om drugs in containers beter te kunnen opsporen. Daarnaast gaan de boetes omhoog voor operatoren die voor controle geselecteerde containers niet bij de douane aanbieden. Hardleerse operatoren kunnen gedagvaard worden. “Met al deze maatregelen wordt de haven van Antwerpen dé Slimme Poort. Met maximale openheid, maar ook met maximale controle”, verduidelijkt minister van Financiën en Fiscale Fraudebestrijding Johan Van Overtveldt.

Stroomplan voor veiligheid en tegen criminele netwerken

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is