Strengere straffen voor dierenmishandeling

Door Ben Weyts op 1 januari 2018, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Verandering

Wie meermaals gevat wordt voor dierenmishandeling riskeert vanaf dit jaar een strenge gevangenisstraf. Vlaanderen maakt ook drie miljoen euro vrij voor een extra inspectieteam dat zich focust op slachthuizen. En in iedere politiezone en bij elk parket komt er een verantwoordelijke voor dierenwelzijn. “De Vlamingen pikken het niet langer dat dieren verwaarloosd of mishandeld worden”, zegt minister Ben Weyts. “Als het aan mij ligt, gaan hardleerse dierenbeulen naar de gevangenis.”

Tot 18 maanden cel voor dierenbeulen

De straffen voor veelvuldige dierenmishandeling worden in 2018 verdrievoudigd, tot 18 maanden gevangenis. Wie nu dus nog in de fout gaat, riskeert een effectieve tijd achter de tralies. Daarnaast zullen in de toekomst ook alle kosten die gepaard gaan met de inbeslagname van dieren, teruggevorderd kunnen worden. Dat is belangrijk, want maandelijks gaat dat om ongeveer 200 dieren.

De voorbije jaren steeg het aantal meldingen van mogelijke dierenmishandeling of -verwaarlozing met maar liefst 150 procent. Het vertrouwen om dierenleed te melden bij de overheid groeit dus. Maar ook de pakkans en de controle op dierenmishandeling gaan in 2018 omhoog. Onder meer door de oprichting van een inspectieteam dat specifiek toezicht houdt op de werking van de slachthuizen. Ook verantwoordelijken voor dierenwelzijn in lokale politiezones en bij de parketten zijn in 2018 een bijkomende bondgenoot in de strijd tegen dierenleed.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is