
Kruimelpad
Sterker beleid rond mentaal welzijn bij scholieren
De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) gebruiken vanaf dit jaar een nieuwe methodiek om scholieren van het derde middelbaar (jongeren van 14 à 15 jaar) te polsen naar hun mentaal welbevinden, stress, eet- en slaapgewoonten, pesten, sociale media, druggebruik, seksualiteit, … Met deze methodiek kunnen jongeren zorgen delen en zelf vragen stellen en krijgen ze advies op maat. “We mikken op deze specifieke leeftijdsgroep omdat er tijdens de puberteit veel verandert op lichamelijk, mentaal en sociaal vlak. Zeker in het licht van de coronacrisis willen we meer aandacht voor het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

De methodiek ‘Gezond Leven! Check het even!’ is een online bevraging over tal van zaken rond lichamelijke en geestelijke gezondheid, seksualiteit, leefomstandigheden, sociale situaties, vrijetijdsbesteding, … Elke jongere krijgt individuele feedback op basis van de antwoorden. Een CLB-medewerker kan daarna nog advies geven en samen met de jongere op zoek gaan naar gepaste hulp.
Beleid nog beter afstemmen op noden jongeren
De verzamelde gegevens van alle klassen zullen geanonimiseerd gedeeld worden met de overheid, zodat bijvoorbeeld het preventieve gezondheidsbeleid nog beter afgestemd kan worden op de noden van jongeren.
Breed beleid rond jongerenwelzijn
“Mede door corona hebben we nu meer dan vroeger aandacht voor mentaal welzijn”, zegt Ben Weyts, die samen met collega Wouter Beke een breed beleid aan het uitrollen is rond mentaal welzijn bij studenten en dus nu ook focust op het secundair onderwijs.