Twee keer weigeren is plaats kwijt

Nochtans steeg het aantal kandidaat-huurders, van 120.504 in 2014 naar 135.500 vorig jaar. Vlaams Parlementlid Hendrickx ziet twee verklaringen voor de daling in het aantal weigeringen. “Een kandidaat mag één woning weigeren, bij een tweede weigering verliest hij zijn plaats in de ranglijst. In 2017 werden op die manier 2.050 kandidaten geschrapt. Met een toenemend aantal kandidaten blijft het belangrijk dat sociale woningen gaan naar de huurders die ze echt nodig hebben.”

Acute woonnood

Wie één keer weigert, verliest bovendien al het recht op een huurpremie. “Dat was een beslissing van minister Homans. Logisch ook: die premie is bedoeld voor wie een acute woonnood heeft. Kieskeurig woningen weigeren past niet in dat plaatje. Het dalend aantal weigeringen bewijst dat die maatregel effect heeft.”

Betere kwaliteit dankzij investeringen

Ten tweede is er ook een evidente, positieve verklaring voor de daling. Recent besliste minister Homans nog om 15 miljoen euro extra te investeren in de bouw en renovatie van sociale woningen. “Het dalend aantal weigeringen wijst ook op de stijgende kwaliteit van de aangeboden sociale woningen. Die evolutie is er dankzij de toegenomen inzet op renovatie en nieuwbouw”, oordeelt Marc Hendrickx.