Steeds meer controle op domiciliefraude via nutsmaatschappijen

Door Marc Hendrickx op 28 april 2019, over deze onderwerpen: Sociale woningen, Verandering
Marc Hendrickx

“Domiciliefraude is een asociaal misdrijf: je laat een sociale woning leegstaan, terwijl er meer dan 135.000 Vlamingen op de wachtlijst staan.” Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx reageert opgetogen op het succes van de sociale huisvestingsmaatschappijen bij de opsporing van domiciliefraude toe. Sinds 2017 kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen bij de distributie- en nutsbedrijven verbruiksgegevens opvragen van hun huurders. De cijfers tonen aan dat de maatregels succes heeft: in 2017 werd 47 keer het verbruik opgevraagd, in 2018 verdrievoudigde dat tot 134 aanvragen, die bovendien allemaal werden ingewilligd.

Asociaal misdrijf

“Domiciliefraude blijft een oud zeer in de sociale huisvesting: huurders trekken in bij hun partner en laten hun sociale woning leegstaan. De hogere uitkering die ze als zogenaamde alleenstaande krijgen weegt immers niet op tegen de (lage) sociale huur die ze blijven betalen. Maar het is natuurlijk wel een asociaal misdrijf: niet alleen pleeg je uitkeringsfraude, bovendien laat je een sociale woning leegstaan terwijl er meer dan 135.000 Vlamingen op de wachtlijst staan”, legt Vlaams Parlementslid Hendrickx uit.

Zwart op wit bewijzen

Betrappingen op heterdaad zijn complex en worden voor de rechtbank vaak verworpen. Maar nutsgegevens kunnen zwart op wit bewijzen dat er gedurende lange tijd geen bewoning is geweest. Nu de huisvesters via de Vlaamse overheid zelf die nutsgegevens kunnen opvragen kunnen ze veel krachtiger optreden tegen domiciliefraudeurs.

Rechtszaken vermijden

De cijfers betreffen dus niet het aantal vastgestelde fraudedossiers of uitzettingen, maar het aantal aangevraagde en ingewilligde controleverzoeken. “Dat het aantal aanvragen zo spectaculair stijgt toont aan dat de sociale huisvesters op dit instrument zaten te wachten. Zo kunnen ze immers sneller fraudeurs met onomstotelijk bewijs confronteren, wat kostelijke en vertragende rechtszaken vermijdt”, besluit Marc Hendrickx.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is