Steeds meer co-ouders ontdekken tweede verblijfsregister

Door Goedele Uyttersprot op 4 april 2018, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Verandering
Kind met hond in kruiwagen

Twee jaar na het ontstaan van het tweede verblijfsregister staan al ruim 4.000 kinderen ingeschreven in de gemeente van hun co-ouder. Het tweede verblijfregister laat toe om kinderen van gescheiden ouders in te schrijven in de gemeente van beide ouders. Het kind ‘woont’ dan bij de ene ouder en ‘verblijft’ bij de andere. “Vooral in Vlaanderen maken co-ouders gebruik van het tweede verblijfsregister, aan Waalse zijde lopen de inschrijvingen stroever”, zegt Kamerlid Goedele Uyttersprot.

Belangrijk voor hulpdiensten

Kinderen die een groot deel van hun sociaal leven doorbrengen in de ‘verblijfsgemeente’, maar er niet zijn ingeschreven, krijgen eenzelfde vermindering op bijvoorbeeld sport-, cultuur- of jeugdevenementen als de kinderen die wél in deze gemeente gedomicilieerd zijn. Het register heeft daarnaast het grote voordeel dat kinderen te lokaliseren zijn voor hulpdiensten. Vanuit veiligheidsoogpunt is dat zeer belangrijk.

Enkel voordelen

“Ondanks het goed binnen lopen van de inschrijvingen, zijn er duizenden gescheiden ouders die hiervan nog geen gebruik hebben gemaakt. Het is aan de gemeenten om hun burgers te informeren van het bestaan van het register én het te promoten. Het tweede verblijfsregister biedt namelijk enkel voordelen”, besluit Uyttersprot. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is