Stakingsvergoedingen voor gevangenen moeten onmiddellijk stoppen

Door Sophie De Wit op 15 april 2017, over deze onderwerpen: Het middenveld, Justitie, Gevangenissen
cellen in gevangenis

Vorig jaar betaalde de Belgische Staat niet minder dan 75.000 euro schadevergoeding aan gevangenen die niet konden werken door een cipierstaking. “Een totaal onlogische vergoeding die we maar beter zo snel mogelijk afschaffen”, vindt Kamerlid Sophie De Wit. “Een gewone werknemer die niet op zijn werk geraakt door bijvoorbeeld de zoveelste treinstaking, krijgt daar ook geen schadevergoeding voor en moet vaak zelfs nog een dag vakantie opofferen.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) haalt aan dat hij verplicht is om die vergoedingen te betalen. “Het systeem is destijds ingevoerd door gewezen PS-minister Laurette Onkelinx, zij het niet via wet maar via een ministeriële omzendbrief van Onkelinx. Minister Geens kan die omzendbrief dus intrekken via een eenvoudige pennentrek. Ik roep hem dan ook op om die onlogische en geldverkwistende PS-maatregel ongedaan te maken. Justitie kan die 75.000 euro goed gebruiken voor andere doeleinden”, stelt De Wit.

Dringend minimale dienstverlening

Het hoge bedrag aan schadevergoedingen is ook een gevolg van de lange stakingsgolf in de Franstalige gevangenissen in het voorjaar van 2016, toen de Franstalige cipiers maandenlang staakten tegen de rationaliseringsplannen van de federale regering. “Het toont eens te meer aan dat het hoog tijd wordt voor een minimale dienstverlening in de gevangenissen. Dat staat ook in het regeerakkoord. Het zou onze maatschappij heel wat onnodige kosten uitsparen, niet alleen aan stakingsvergoedingen maar ook aan politieagenten die dan niet langer de cipiers moeten vervangen tijdens hun staking”, besluit De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is