Stakingsdreiging ACOD Spoor toont net noodzaak aan van minimale dienstverlening

Door Inez De Coninck op 13 juni 2017, over deze onderwerpen: Het middenveld, Sociaal overleg, Mobiliteit, NMBS
Trein op de sporen

De socialistische spoorvakbond dreigt met een hete zomer, als de regering haar voorstel doorzet voor een minimale dienstverlening bij stakingen. “Die reactie toont perfect aan waarom die minimumdienst zo broodnodig is”, aldus Kamerlid Inez De Coninck: “ACOD Spoor wil koste wat het kost verhinderen dat werkwilligen bij het spoor toch aan de slag gaan op stakingsdagen.”

ACOD Spoor beschouwt het voorstel van de regering als een aanval op het stakingsrecht. De Coninck weerlegt dat argument: “Iedere werknemer heeft de vrije keuze om deel te nemen aan een staking. Je moet simpelweg vier dagen vooraf melden dat je gaat staken, zodat de NMBS een degelijk treinplan kan uitwerken met wie wél wil werken.” Maar daar knelt het schoentje volgens haar nu net: vandaag saboteert de spoorvakbond met een relatief kleine groep stakers het hele spoorverkeer. Via spoorblokkades en door seinhuizen te bezetten verhinderen zij de werkwilligen om te werken. Veel werknemers bij het spoor nemen daarom noodgedwongen een dag verlof op stakingsdagen.

Foute informatie

ACOD Spoor beweert ook dat reizigers niet zullen weten of hun trein al dan niet rijdt. Nochtans voorziet de regering in haar voorstel dat de NMBS 24 uur op voorhand zal communiceren welke treinen volgens het aangekondigde treinplan wel zullen rijden. “ACOD Spoor verspreidt met andere woorden foute informatie om de publieke opinie te beïnvloeden”, besluit De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is