Sportkompas wil 100.000 kinderen de weg wijzen naar hun sport

Door Ben Weyts op 24 maart 2021, over deze onderwerpen: Schoolinfrastructuur, Minderjarigen, Sport
Kind op space hopper

Scholen kunnen zich vanaf vandaag online en voordelig inschrijven voor het Sportkompas dat hun leerlingen de weg wijst naar de sport die het beste bij hen past. Vlaams minister van Sport Ben Weyts maakt 1,3 miljoen euro vrij zodat Sportwerk Vlaanderen 100.000 kinderen tussen 8 en 10 kan testen met onder meer beweegoefeningen. “Het Sportkompas helpt de kinderen om te ontdekken welke sport het best bij hen past, zodat ze snel de smaak te pakken krijgen.”

Hoe jonger kinderen beginnen met sporten, hoe beter. Maar niet alle jongeren vinden snel de weg in het brede sportaanbod. Vaak bepalen de ouders of er gesport wordt en zo ja: welke sport er dan beoefend wordt. “Als Mozes niet naar de berg komt, dan brengen we de berg naar Mozes”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “We willen alle kinderen op weg zetten richting sport.”

Sneller aankloppen bij juiste sportclub in de buurt

Minister Weyts maakt nu 1,3 miljoen euro vrij om de werking van Sportkompas uit te breiden. Het Sportkompas is een oriëntatiemiddel dat kinderen de weg wijst naar de sport die het beste bij hen past. Zo kunnen ze sneller aankloppen bij de juiste sportclubs in hun buurt. De sportverenigingen zien jonge sporters natuurlijk graag komen, zeker nu de coronacrisis dreigt te zorgen voor een terugval van het ledenaantal. Dankzij de extra middelen kunnen de provinciale testteams van Sportwerk Vlaanderen vzw in de komendevier jaar wel 100.000 kinderen tussen 8 en 10 jaar testen via het digitaal platform van SportaMundi vzw. De scholen en de lokale besturen worden zo volledig ontlast. Aan de hand van beweegoefeningen en op basis van wat het kind leuk vindt, wijst het Sportkompas de weg naar de juiste sport. Momenteel wijst het Sportkompas al richting 43 sporten zoals voetbal, tennis en wielrennen, maar ook naar minder bekende sporten zoals roeien, schermen of klimmen. In de toekomst breidt dit aanbod nog uit met zo’n 10 extra sporttakken.

Sportieve investering in kinderen

Scholen kunnen zich vanaf vandaag online én voordelig inschrijven via het boekingssysteem van Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/sportkompasscholen. Scholen die instappen voor 30 november van dit jaar krijgen bovendien 20 procent korting. Per bijkomend jaar waarvoor de school een engagement aangaat, krijg je nog eens 10 procent extra korting en dit voor maximaal vier jaar, tot schooljaar 2024-2025. Scholen kunnen zich apart inschrijven, maar ook lokale besturen kunnen de regierol op zich nemen door de scholen in hun gemeente of regio gezamenlijk in te schrijven. “Als je op jonge leeftijd de juiste sport vindt, dan is de kans groot dat je ook lang blijft sporten”, zegt Weyts. “Dit is dus vooral een investering in de kinderen zelf. Maar ook de sportclubs gaan het effect hopelijk zien in hun ledenaantallen. En wie weet, misschien ontdekken we via het Sportkompas wel enkele toptalenten van de toekomst.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is