Spoorbedrijven op ramkoers, N-VA wil uitleg

Door Tomas Roggeman op 16 juli 2019, over deze onderwerpen: Infrastructuur en openbare werken, NMBS
trein op spoor

De N-VA wil in de Kamer een hoorzitting organiseren met de CEO’s van de NMBS en Infrabel. Beide spoorbedrijven botsen opnieuw over de inplanning van infrastructuurwerken op het spoor. “De spoorbedrijven zitten op ramkoers. De reiziger dreigt verpletterd te worden tussen de NMBS en Infrabel”, zegt Kamerlid Tomas Roggeman.

“We stellen vast dat het vertrouwen ontbreekt bij de twee bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor het spoorvervoer. We moeten vermijden dat de reiziger het slachtoffer wordt”, zegt Tomas Roggeman. “Dat de NMBS zelf waarschuwt voor een slechtere stiptheid, is tekenend. De regering heeft in november vorig jaar het probleem vastgesteld, maar niets ondernomen. Als minderheidsregering in lopende zaken is dat ook niet meer mogelijk. Het parlement daarentegen heeft volheid van bevoegdheid. Daarom vraag ik dat de Kamercommissie Infrastructuur de CEO’s van de NMBS en Infrabel uitnodigt voor een hoorzitting.”

Vertrouwen herstellen

In de hoorzitting wil de N-VA nagaan of een andere werkplanning mogelijk is en hoe de samenwerking verbeterd kan worden. “Het vertrouwen moet worden hersteld. Dat kan alleen als de NMBS en Infrabel structureel overleggen en rekening houden met elkaars meerjarenplanning”, besluit Roggeman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is