In het spoeddecreet werden tal van bepalingen opgenomen die de negatieve impact van de coronacrisis moeten ondervangen. Koen Daniëls loodst ons door enkele van de belangrijkste punten uit het decreet.

  • Fysieke inschrijvingen zijn door de coronamaatregelen niet altijd mogelijk en dus worden digitaal inschrijven alsook digitaal ondertekenen van het schoolreglement verlengd. “Ook de termijn voor het indienen van inschrijvingssystemen wordt verlengd, nu scholen de handen vol hebben met zich te organiseren om les te geven.”
  • Scholen, centra en instellingen voor hoger onderwijs hebben vorig school- of academiejaar hun evaluatieprocedure in hun reglementen moeten aanpassen door corona. “Zo moesten bijvoorbeeld mondelinge examens digitaal worden afgenomen. Ook voor dit jaar zullen ze die aanpassing kunnen doen.”
  • Gezien door corona veel zaken via digitale weg gebeuren, kunnen de opleidingen ICT en de opleiding “Start to ICT” in de basiseducatie en in het volwassenenonderwijs als “open module” worden georganiseerd. “Daardoor kunnen cursisten gericht werken aan die digitale vaardigheden, die ze nog missen. Ook verlengen we de mogelijkheid tot volledig afstandsonderwijs in het volledige volwassenenonderwijs voor het volledige schooljaar 2020-2021.”
  • Voor de toegang tot het buitengewoon onderwijs is er een verslag nodig. “Omdat de CLB’s zich nu sterk focussen op de aanpak van het coronacrisis, worden de vormvereisten van het tijdelijk verslag beperkt.”
  • Zowel voor het volwassenenonderwijs als het hoger onderwijs wordt een rechtsgrond voorzien waardoor de Vlaamse Regering bijkomende middelen kan geven voor relance en aanpak van de coronacrisis.
  • De rationalisatienormen in het volwassenenonderwijs worden tijdelijk opgeheven.
  • Afzonderlijke GOK-controles (Gelijke OnderwijsKansen) worden tijdelijk opgeschort. “Zo ontlasten we de scholen en er zijn geen financiële consequenties voor hen.”