Spoeddecreet helpt hoger onderwijs en volwassenenonderwijs door coronatijden

Door Koen Daniëls op 28 oktober 2020, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Coronacrisis
Koen Daniëls

Vandaag werd in het Vlaams Parlement een vierde nooddecreet voor onderwijs goedgekeurd, dat verschillende noodmaatregelen in de organisatie van het onderwijs verlengt en ook een rechtsgrond maakt voor ondersteuning van het hoger en het volwassenenonderwijs. “Door corona ondervinden scholen in hun gewone werking heel wat uitdagingen zoals het inschrijven van leerlingen, aangepaste evaluatie, …. De nodige aanpassingen die reeds genomen werden, worden in het huidige schooljaar verlengd. Ook voor het hoger en het volwassenenonderwijs heeft de Vlaamse Regering ondersteuningsmaatregelen genomen, waarvoor hier ook de rechtsgrond wordt gecreëerd”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls.

In het spoeddecreet werden tal van bepalingen opgenomen die de negatieve impact van de coronacrisis moeten ondervangen. Koen Daniëls loodst ons door enkele van de belangrijkste punten uit het decreet.

  • Fysieke inschrijvingen zijn door de coronamaatregelen niet altijd mogelijk en dus worden digitaal inschrijven alsook digitaal ondertekenen van het schoolreglement verlengd. “Ook de termijn voor het indienen van inschrijvingssystemen wordt verlengd, nu scholen de handen vol hebben met zich te organiseren om les te geven.”
  • Scholen, centra en instellingen voor hoger onderwijs hebben vorig school- of academiejaar hun evaluatieprocedure in hun reglementen moeten aanpassen door corona. “Zo moesten bijvoorbeeld mondelinge examens digitaal worden afgenomen. Ook voor dit jaar zullen ze die aanpassing kunnen doen.”
  • Gezien door corona veel zaken via digitale weg gebeuren, kunnen de opleidingen ICT en de opleiding “Start to ICT” in de basiseducatie en in het volwassenenonderwijs als “open module” worden georganiseerd. “Daardoor kunnen cursisten gericht werken aan die digitale vaardigheden, die ze nog missen. Ook verlengen we de mogelijkheid tot volledig afstandsonderwijs in het volledige volwassenenonderwijs voor het volledige schooljaar 2020-2021.”
  • Voor de toegang tot het buitengewoon onderwijs is er een verslag nodig. “Omdat de CLB’s zich nu sterk focussen op de aanpak van het coronacrisis, worden de vormvereisten van het tijdelijk verslag beperkt.”
  • Zowel voor het volwassenenonderwijs als het hoger onderwijs wordt een rechtsgrond voorzien waardoor de Vlaamse Regering bijkomende middelen kan geven voor relance en aanpak van de coronacrisis.
  • De rationalisatienormen in het volwassenenonderwijs worden tijdelijk opgeheven.
  • Afzonderlijke GOK-controles (Gelijke OnderwijsKansen) worden tijdelijk opgeschort. “Zo ontlasten we de scholen en er zijn geen financiële consequenties voor hen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is