In maart 2020 vernietigde het Grondwettelijk Hof een belangrijk stuk van de kraakwet. Voor het Hof volstond een controle van het bevel tot ontruiming door de procureur des Konings niet: er was controle nodig door een onafhankelijk rechter. Daarop dienden de Zweedse partijen in april een wetsvoorstel in die controle door een onderzoeksrechter mogelijk maakte. 

Wetsvoorstel voor onbepaalde termijn uitgesteld

De oplossing van de Zweedse partijen opende opnieuw de ideologische discussie, want de groenen en socialisten verzetten zich altijd zwaar tegen de invoering van de kraakwet. Het gevolg? Onenigheid binnen de nieuwe federale regering, waardoor de bespreking en stemming van het wetsvoorstel voor onbepaalde termijn werd uitgesteld door Open VLD. “Dit is heel erg jammer. Mensen die bijvoorbeeld van vakantie terugkomen of lange tijd in het ziekenhuis gelegen hebben en bij thuiskomst vaststellen dat hun huis gekraakt is, moeten nu een ellenlange burgerlijke procedure voeren om die krakers weg te krijgen. En tegen dat het eindelijk lukt, is heel je hebben en houden vernield. Terwijl dat met het voorliggend wetsvoorstel op enkele dagen geklaard is”, vindt Sophie De Wit

De N-VA dringt dan ook aan op een snelle goedkeuring van het wetsvoorstel “Elke dag dat we daarmee wachten, ondervinden meer eigenaars van gekraakte panden schade aan hun eigendommen.”