Niet sollen met Vlaams vlees

Door Renate Hufkens, Yoleen Van Camp op 18 maart 2018, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Dierenwelzijn, Voedselveiligheid, Justitie
Consument koopt vlees in de supermarkt

Het is hoog tijd voor meer ernst in de voedingssector. De recente berichten over vleesfraude tonen aan dat onze voedselveiligheid niet door iedereen even serieus wordt genomen. Kamerleden Renate Hufkens en Yoleen Van Camp zijn niet te spreken over de schandalen. “Praktijken zoals die van de voorbije dagen zijn walgelijk te noemen. De Vlaming pikt niet dat er met zijn eten wordt gesold”, zegt Renate Hufkens.

FAVV moet beter

Niet alleen de voedingssector, ook het voedselagentschap FAVV moet zijn rol ernstiger nemen. De controles moeten proactiever, sneller en doortastender. Bovendien is er dringende nood aan een betere communicatie tussen de betrokken instanties. Renate Hufkens en Yoleen Van Camp breken een lans voor de regionalisering van de inspectiediensten. “Vlaanderen heeft al bewezen dat het goed werk levert met minister van Dierenwelzijn Ben Weyts”, vertelt Kamerlid Hufkens.

Weet wat je eet

Yoleen Van Camp wijst erop dat ook de consument moet beseffen wat hij eet. “De voortdurende prijsdrukking en massaconsumptie leiden tot slechte kwaliteit. Dat is al meermaals aangetoond. Wij pleiten daarom voor de zogenaamde korte keten, waarbij je je vlees rechtstreeks bij de landbouwer koopt”, legt Kamerlid Van Camp uit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is