Soepeler erfrecht maakt lagere tarieven erfbelasting mogelijk

Door Matthias Diependaele op 27 februari 2016, over deze onderwerpen: Belastingen, Vlaamse begroting
Testament

De N-VA vraagt Vlaams minister van Begroting Turtelboom te onderzoeken of - na de tarieven van de schenkbelasting - ook de tarieven van de erfbelasting kunnen worden verlaagd. “De versoepeling van het erfrecht op federaal niveau maakt het allicht mogelijk de tarieven van de Vlaamse erfbelasting te verlagen, zonder dat dit tot minderontvangsten leidt”, zegt Matthias Diependaele, fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

Het gemoderniseerde federale erfrecht zal een soepeler erfrecht zijn. Mensen zullen vrijer dan vandaag kunnen beslissen wie van hen erft. En die grotere keuzevrijheid houdt in dat er meer erfenissen zullen zijn in de zijlijn en tussen derden. Dat zal gevolgen hebben voor de opbrengst van de Vlaamse erfbelasting. Die erfenissen worden immers aan hogere tarieven belast, waardoor bij ongewijzigd beleid de totale opbrengst van de erfbelastingen in Vlaanderen zal stijgen.

Tarieven lineair verlagen

“Als we de totale opbrengst niet laten stijgen maar constant houden, ontstaat ruimte om, zonder gat in de begroting te slaan, de tarieven voor de erfbelasting lineair te verlagen”, weet Matthias Diependaele. Daarnaast vraagt de N-VA de Vlaamse Regering ook om te onderzoeken of sommige ‘excessieve’ erfbelastingtarieven kunnen worden verlaagd.

“Nichtjes en neefjes die erven van een tante betalen vandaag tot 65 procent erfbelasting. Dat was in de tijd van Napoleon ongetwijfeld te verantwoorden, maar vandaag is dat al lang niet meer het geval”, onderstreept de N-VA-fractievoorzitter. “We mogen de grotere keuzevrijheid in het hervormde erfrecht niet de facto ongedaan maken door erfenissen die niet in rechte lijn zijn aan te hoge tarieven te belasten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is