Sociale huurder mag geen enkele vorm van eigendom hebben

Door Liesbeth Homans op 29 december 2016, over deze onderwerpen: Huren, Sociale woningen, Verandering

Vandaag heb je geen recht op een sociale huurwoning, als je een woning of bouwgrond in volle eigendom hebt of het volledige vruchtgebruik ervan geniet. Heb je echter een woning voor 95 procent in eigendom, bijvoorbeeld, of breng je een woning of bouwgrond in een vennootschap onder, dan kan je alsnog aanspraak maken op een sociale huurwoning. “Absurd en absoluut niet sociaal: mensen die een woning bezitten, ook al is dat slechts gedeeltelijk, horen niet thuis in een sociale woning”, vindt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans, die dan ook komaf maakt met die regelgeving.

“Ook wie een woning slechts gedeeltelijk in zijn bezit heeft, voldoet vanaf maart 2017 niet langer aan de eigendomsvoorwaarde: hij of zij kan dus geen aanspraak meer maken op een sociale woning”, verklaart de minister. “Enkel voor wie een woning in eigendom krijgt na een erfenis of in een echtscheidingsprocedure zit, voorzien we nog uitzonderingsmaatregelen, zodat zij zich in regel kunnen stellen.”

“Sociale huurwoningen moeten ter beschikking gesteld worden van zij die deze het meest nodig hebben. Net zoals de invoering van tijdelijke contracten zal deze maatregel daar mee voor zorgen”, besluit minister Homans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is