Snelrecht voor criminele asielzoekers en illegalen

Door Sophie De Wit op 25 januari 2016, over deze onderwerpen: Asiel, Veiligheid, Justitie
Snelrecht voor criminele asielzoekers en illegalen

“Er mag geen straffeloosheid heersen voor asielzoekers die diefstallen, aanrandingen of verkrachtingen op hun geweten hebben”, meent Kamerlid Sophie De Wit. Daarom pleit zij voor het gebruik van snelrecht, zoals dat al op hooligans wordt toegepast. “Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en de Dienst Vreemdelingenzaken hebben namelijk meestal een veroordeling nodig om een asielzoeker te kunnen opsluiten of uitwijzen. Zo niet wordt er gewerkt in een grijze zone”, verduidelijkt De Wit. Daarnaast hoopt zij op extra inzet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V): “Via zijn positief injunctierecht kan die daadkrachtiger optreden en het asielbeleid van deze regering vooruithelpen.”

“Minister Geens heeft zijn positief injunctierecht nog nooit gebruikt voor asielzoekers en illegalen die misdrijven begaan”, stelt De Wit echter vast. Dat recht houdt in dat de minister van Justitie zijn prioriteiten in strafrechtelijk beleid kan doordrukken en het parket kan verplichten om misdrijven te onderzoeken en te vervolgen. “Uiteraard moeten we ervan uitgaan dat het Openbaar Ministerie en Justitie al het nodige doen, maar de recente snelle vrijlating van enkele verdachten leidt toch tot enige ongerustheid”, aldus De Wit. “Het lijkt hoog tijd dat de minister dit wettelijk middel uit zijn lade haalt.”

Kastanjes uit het vuur

Telkens het parket een criminele asielzoeker op vrije voeten laat, rolt de bal nu in het kamp van staatssecretaris Francken. “Die moet dan maar de kastanjes uit het vuur halen met de beperkte middelen die hem ter beschikking staan. De daders kunnen toch moeilijk terug naar het asielcentrum waar ook hun slachtoffer zich bevindt?”, werpt De Wit op. “De aanpak van zedenfeiten is nochtans een van de prioriteiten van het strafrechtelijk beleid. We verwachten dan ook dat de minister van Justitie mee deze verantwoordelijkheid wil opnemen. Zo niet ontstaat de perceptie van straffeloosheid. En verdwijnt het draagvlak bij de bevolking voor de opvang van vluchtelingen.”

Bekijk hier een fragment uit het ATV Nieuws waarin Sophie De Wit haar wetsvoorstel verdedigt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is