Senioren massaal naar kunstacademie

Door Vera Celis op 5 september 2017, over deze onderwerpen: Kunst
Oudere dame met kwast

Het aantal zestigplussers dat naar de kunstacademie gaat, is op tien jaar tijd meer dan verdubbeld: van 4391 leerlingen in het schooljaar 2007-2008 tot 9558 in het voorbije schooljaar (2016-2017). “Het deeltijds kunstonderwijs draagt op die manier actief bij tot de cultuurparticipatie van ouderen”, reageert Vlaams Parlementslid Vera Celis tevreden.

Vooral de studierichting Beeldende Kunst is populair bij leerlingen uit de oudere leeftijdscategorie: ruim 6635 of 10 procent van het totale aantal leerlingen heeft daar de gezegende leeftijd van zestig jaar bereikt. In de andere kunstdisciplines liggen de cijfers duidelijk wat lager: zo bevindt amper 3,5 procent van de leerlingen in de studierichting Muziek zich in die leeftijdscategorie. In de studierichting Woord is dat 0,8 procent. En slechts twaalf moedige Vlaamse senioren waagden zich aan de opleiding Dans.

Hoge slaagpercentages

Die toename van het aantal senioren is volgens Celis een gevolg van het steeds laagdrempeligere en flexibelere aanbod. Zo plannen heel wat academies ook overdag lessen en zijn hun ateliers ook dan toegankelijk. De meeste academies zijn bovendien vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. “Dat alles vertaalt zich ook in de hoge slaagpercentages van deze leerlingen: ruim 88 procent of bijna negen op de tien zestigplussers slagen voor de examens”, besluit het Vlaams Parlementslid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is