Opfrisbeurt

Heel wat Vlaamse jeugdhuizen kunnen een opfrisbeurt gebruiken. Om de broodnodige renovaties te kunnen uitvoeren, werken de jeugdhuizen al enkele jaren samen met leerlingen uit het deeltijds beroepsonderwijs en dit vanuit het principe 'jongeren voor jongeren'. Vlaams Parlementslid Miranda van Eetvelde: “Door deze samenwerking zijn er van 2014 tot 2017 al 133 jeugdhuizen geholpen met hun infrastructuurwerken. 2017 was een recordjaar met maar liefst 64 gerenoveerde jeugdhuizen.”

Sterke troef

“Jongeren die elkaar uit de nood helpen, een mooier voorbeeld van samenwerking bestaat er toch niet?”, zo vat Miranda Van Eetvelde de brugprojecten in de Vlaamse jeugdhuizen samen. De eerste projecten gingen van start in maart 2014. Deze werden als zeer positief geëvalueerd: er is een goede samenwerking met de jeugdhuizen en jongeren die werken voor jongeren is een sterke troef.  

Jongeren voor jongeren

Vanuit het principe 'jongeren voor jongeren' zocht en vond Formaat partners bij verschillende brugprojectorganisaties. Onder meer WELA in Antwerpen, Jongerenatelier in Kortrijk, Compaan in Gent en Profo in Lommel gingen de samenwerking aan. Van Eetvelde: “De vraag naar goedkope herstellings- en infrastructuurwerken bestond al langer. Maar via deze samenwerking kwam er eindelijk schot in de zaak. Leerlingen uit het deeltijds beroepsonderwijs voeren de nodige werkzaamheden uit in de jeugdhuizen. Dat gaat van klusjes en herstellingen tot verfraaiingswerken en renovatiewerken. De verschillende vzw’s staan garant voor deskundige begeleiding en technische ondersteuning van de leerlingen.”

Meerdere voordelen

Het project heeft meerdere voordelen: de jongeren uit brugprojecten doen de nodige ervaring op en jeugdhuizen kunnen aan een lage kostprijs infrastructuurwerken laten uitvoeren. Bovendien is het principe 'jongeren voor jongeren' een belangrijke troef. De jongeren doen hun eerste werkervaringen op in een omgeving die toch nog steeds dicht aanleunt bij hun leefwereld. “Dit is zeer belangrijk voor hun motivatie”, aldus Van Eetvelde.