Scholen krijgen steun voor aankoop veiligheidsmaterialen zoals CO2-meters

Leraar geeft leerling een coronaveilig elleboogje

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft 24 miljoen extra vrijgemaakt voor veiligheidsmaterialen in scholen. Met die extra middelen kunnen de schoolbesturen onder meer CO2-meters kopen. Het is al de derde keer dat er extra budget wordt toegekend voor de coronakosten van scholen. “Scholen doen nog steeds grote inspanningen om open te blijven, het is dus maar logisch dat Vlaanderen extra financiële inspanningen doet”, zegt Weyts. “De coronafactuur zal niet blijven liggen bij scholen.”

Sinds 10 mei kunnen álle leerlingen van het leerplichtonderwijs weer voltijds naar de klas. De scholen doen grote inspanningen om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren en dat brengt kosten met zich mee. Zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in extra poetsmateriaal, vloerstickers, CO2-meters, … De Vlaamse Regering maakte al twee keer eerder extra middelen vrij om deze coronafacturen op te vangen voor de scholen. Uit controles van het Vlaams Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) blijkt dat scholen deze extra middelen ook effectief gebruiken voor noodzakelijke investeringen in meer veiligheid.

Scholen kunnen intekenen op groepsaankopen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft nu opnieuw 24 miljoen extra middelen vrijgemaakt voor veiligheidsmaterialen in scholen. Zo kunnen ook de coronakosten voor het tweede en derde trimester opgevangen worden. Scholen kunnen deze extra veiligheidsmiddelen ook nog steeds gebruiken om CO2-meters te kopen. Weyts heeft alle scholen bij de start van het derde trimester aangeschreven om hen hieraan te herinneren. CO2-meters zijn niet duur in aankoop en laten toe om de luchtkwaliteit in lokalen snel en eenvoudig te controleren. Scholen kunnen intekenen op groepsaankopen, die georganiseerd worden door lokale besturen, door het Lokale Gezondheidsoverleg (LOGO) of door een andere instantie. Via de LOGO’s kunnen CO2-meters ook ontleend worden. Scholen krijgen van de onderwijskoepels, het Gemeenschapsonderwijs en het Agentschap Zorg en Gezondheid ook ondersteuning voor de aankoop en het gebruik van CO2-meters.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is