Sander Loones legt houding van N-VA over voorlopige twaalfden uit

Door Sander Loones op 11 maart 2020, over deze onderwerpen: Federale begroting
Sander Loones

“Door het lakse restregeringsbeleid en crisissen (brexit, coronavirus) gaat de begroting de slechte kant op. De impact daarvan voelen we vooral in Vlaanderen.” Kamerlid Sander Loones legt in De Ochtend uit waarom de N-VA zich onthoudt in de stemming over de 'voorlopige twaalfden'.

Sinds de val van de regering eind 2018 werkt de federale regering in lopende zaken met de zogenaamde voorlopige twaalfden. Men kijkt naar de laatst goedgekeurde begroting en deelt die in twaalf maanden. Dat bedrag mag de regering niet overschrijden.

Regering moet verantwoordelijkheid opnemen

De N-VA onthoudt zich sinds enkele maanden in de commissie Financiën en Begroting over de stemming van de voorlopige twaalfden: “Wat je dan zou verwachten is een regering die haar verantwoordelijkheid neemt en ervoor zorgt dat de put niet nog dieper wordt. Daar zit een belangrijk punt van onze kritiek: we zien dat de regering met voorstellen komt die het begrotingstekort nog verder doen oplopen.”

Constructieve voorstellen

“Sinds de val van de regering ging men op zoek naar andere, linkse meerderheden. In 2018 werden het zomerakkoord en de jobdeal gesloten, maar de restregering weigert die uit te voeren met alle gevolgen van dien.” Om de begroting weer in evenwicht te krijgen, doet de N-VA constructieve voorstellen, zoals het activeringspakket dat 5 miljard euro kan opbrengen in 2024.

Beluister Sander Loones in De Ochtend

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is